| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Imunita a její posílení

Hejného metoda výuky matematiky je v ohrožení

Josef Kubát

Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.

  (?)
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 4863  [Dalších 4833 >>]
Kukurice29+3. 116346
5.2.2018 15:29:00
Já jsem to nosila na ZS na svačinu ~t~
Leda 147475
5.2.2018 15:14:15
Mně to teda nesmrdí :-D

Ale když jsem ji poprvé pila (v práci víceméně omylem), málem jsem se zalkla.
Leda 147475
5.2.2018 15:11:25
Zázvorovice

0,5 l slivovice nebo vody
125 g medu (asi 6 polévkových lžic), lze nahradit cukrem podle chuti
125 g čerstvě nastrouhaného zázvoru, může být i víc
1 citron - oloupaný, nakrájený na plátky nebo vymačkaná šťáva (bez semínek, ty jsou hořké)

Lze přidat vanilkový lusk, nakrájený pomeranč, kardamom, citronovou kůru...

Všechny ingredience vložíme do sklenice (např. zavařovačka) a zalijeme je alkoholem. Necháme nějakou dobu vyluhovat v uzavřené sklenici, občas protřepeme. Tři dny je minimum, lepší je měsíc i déle, potom se to přecedí a slije do lahve. Někde jsem slyšela, že je lepší, když pak ještě půl roku zraje, no ale to nám nikdy tak dlouho nevydrží. :-)

Imunitu nejlíp posiluje při pravidelném užívání. Je to dost síla a hrozně dobré. (Zázvor může dráždit žlučník, na to pozor.)
Leda 147475
5.2.2018 14:53:41
Jé, ráda. :-) Mám je povětšinou z internetu, i když teda babička potom říkala, že u nich v rodině se to taky děláválo.


Likér z bezinek

2,5 litru plodů bezinek (plus mínus)
celá nebo mletá skořice
1–1,5 kg cukru
6 lžic silné kávy (uvařené)
vanilkový cukr nebo kousek rozdrceného vanilkového lusku (nemusí být)
½ litru alkoholu (slivovice, vodka, rum apod.)


-- natrhat plody bezu černého, doma obrat kuličky ze stopek, dobře je umýt, nechat okapat

-- přidáme 1 litr vody a jednu větší skořici a přivedeme k varu, mírně povaříme 20 minut
-- vaření mícháme nebo můžeme i narušit strukturu plodů tím, že je pomačkáme (pozn. já je mixuju tyčovým mixérem)
-- necháme stát 12–24 hodin v chladu (přes noc)
-- přecedit přes jemné sítko nebo přes plátýnko
-- šťávu z bezinek dáme vařit, stačí jen ohřát tak, aby se v ní rozpustil cukr (kilo až kilo a půl, záleží na chuti)
-- přidat 6 lžic silné kávy (dělám v moka konvičce, ale může prý být jakákoli, i rozpustná; přidání kávy se objevuje skoro u všech receptů na bezinkové likéry, prý trochu potlačí ten typický pach bezinek, jednou jsem dělala verzi bez kávy a chutnalo nám to taky, jednou jsem naopak kávy omylem přidala moc a tam ta káva byla cítit dost, ale špatný nebyl a nekazil se, ten alkohol to dobře konverzuje)
-- po rozpuštění cukru necháme vychladnout
-- můžeme přidat vanilku
-- po vychladnutí přidáme alkohol (množství je skoro volitelné).
-- likér je hodně hustý, někdy je to vespod lahve jako marmeláda, to pak ještě někdy dám ředím alkoholem
-- bezinky jsou syrové jedovaté, takže opravdu vařit -- četla jsem jeden blog o výrobě džusu z bezinek za syrova, pán přiotrávil celou rodinu


Jinak stačí zagooglovat, těch receptů existuje hodně. Zkoušela jsem postupně víc variant, ale výsledné likéry mi chutnají hodně podobně.
Li. 14175
5.2.2018 14:22:10
Ledo, prosím, podělíš se o recept na ty tvoje likéry?
Inka. 141843
5.2.2018 14:16:57
Manžel nedá dopusti na zázvor. Já si dávám každý den šumivý celaskon.
Kukurice29+3. 116346
5.2.2018 14:10:22
Kombucha je super. Když jsem byla malá, tak mamka měla tu houbu doma a dělala to. Je to dobré, ale musím si zacpat nos ~t~
Bberi 40972
5.2.2018 13:57:39
Není to tak hrozný s tím kefírem,ale fakt mi vyléčil ekzém.~R^
Leda 147475
5.2.2018 13:47:37
Kefír z tibetské houbičky je prý taky výborný a zdraví prospěšný. Taky jsem ho jednou zkoušela, ale moc mi nechutnal, obyčejný kefír mi vyhovuje víc. A ta domácí příprava mi připadala taková piplačka. (Ne že by třeba výroba likérů piplačka nebyla, ale u nich si říkám, že ten výsledek za to opravdu stojí. ~;))
Bberi 40972
5.2.2018 13:41:36
Leda:bylinky miluju, to u mě není problém,ještě piju kefír z tibetské houbičky.
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 4863  [Dalších 4833 >>]


(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.