| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Dle regionu : Turnovsko

Hejného metoda výuky matematiky je v ohrožení

Josef Kubát

Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.

  (?)
[<<Předchozích 210] Názory 211220 z 227  [Dalších 7 >>]
rain 14358
2.6.2004 13:29:37
Já taky, holčičku a kluka :o))
Sisa
  • 
30.5.2004 21:05:17
Ahoj,
děti mám a Ty? :-)
rain 14358
19.5.2004 14:02:41
Siso, máš nějaký děti?
rain 14358
19.5.2004 13:38:02
Petře, děkuju, seš úžasnej, vyzkouším a napíšu, jak se mi to povedlo!!!
rain 14358
19.5.2004 13:37:19
Siso, díky!!!
petr
  • 
16.5.2004 19:03:45
Gyros
Řecká grilovací směs koření oblíbená pro svou specifickou chuť. Používá se jako základ ke grilování masa i k přípravě zeleniny a sosů.
Složení: oregáno, sušené vločky sladkých a pálivých paprik, rozmarýn, máta, saturejka, šalvěj, sušená cibule a česnek, glutaman, krystalky mořské soli, petržel atd.


Potkal jsem takovou chytrou mašinku, moc se mi líbila a proto jsem ji musel koupit. A když je na mlejně, tak se musí používat. Tak tedy, mám rád grilované, moji přátelé také, venku to nejde a doma pouze úsporně. Proto mašinka.
Jako první ňamůtku udělám Gyros, ovšem ne takový, který je nabízen v restauracích na pánvi.
Gyros lze dělat vlastně ze všech druhů mas, kuřecí, vepřové a jehněčí, méně z hovězího.
Při přípravě gyrosu jsou důležité dvě věci, které jsem vymangelil z jednoho starého řeka v Hamburku a já to tajemství vykecám: 1. cibuli na marinování důkladně rozmixovanou, 2. bobkový list - taktéž rozmixovat - rozdrtit nebo umlýt. Upozorňuji bez těchto dvou chuťovůní je gyros fádní a česky hospodský.
Maso na gyros je dobré marinovat alespoň 12 hodin v ledničce nebo v chladu. Zvolené maso nakrájím na tenké plátky přiměřené k otočnému talířku gyroso-strojku. Čekám-li dámskou společnost - tak kuřecí, a mají-li přijít chlapi tak jehněčí. Vepřové také není k zahození, ale musí se více kořenit.
Nakrájené maso kořením podle chuti bazalkou méně, oregánem - pro dobrou mysl hodně, pepř, sůl a hlavně mixovanou cibuli a drcenomletý bobkový list. Takto kořeněné maso uložím do kameninové nádoby (je nejlepší) a nechám 8 - 12 hodin marinovat.
Před grilováním maso pečlivě navléknu na jehlici a na vrcholek masa neškodí přidat plátek nebo dva dobrého uzeného špeku. Lepší je ale vydlabaná cibule, naplněná soleným máslem, které při grilování stéká po masíčku. A je to.
Zaziky jistě znáte a nebo dochucený bílý jogurt s trochou česneku, salátové okurky, pepřem a solí. Neškodí přidat něco mletého nebo drceného bobkového listu.
Dobrou chuť Osamělý vlk

Krůtí gyros rolky
kategorie: krůta či krocan
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca
Ingredience:
4 krůtí plátky,
4 plátky eidamu,
4 plátky šunky,
200 g baby karotky,
1 pórek,
koření gyros,
máslo,
sůl
Příprava:
Plátky masa naklepeme, osolíme a posypeme kořením gyros. Pórek omyjeme a nakrájíme na 4 díly. Na každý kousek masa dáme plátek šunky a sýra, obložíme baby karotkou, pórkem a zabalíme.

Rolky vložíme do pekáčku s rozpuštěným máslem a za občasného podlévání je dusíme doměkka.
Doporučená příloha:
Vhodnou přílohou jsou opečené brambory.

Gyros
kategorie: vepřové_maso
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca
Ingredience:
potřebujeme:
400 g vepřového masa,
směs koření gyros,
hlávku ledového salátu,
okurku,
250 g rajčat,
stroužek česneku,
300 g bílého jogurtu,
hrst nasekané pažitky,
2 lžičky citronové šťávy,
pepř,
sůl,
4 housky,
olivy,
citron na ozdobu.
Příprava:
Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme koření gyros a smažíme na oleji 10 minut. Utřený česnek smícháme s jogurtem a pažitkou, přidáme citronovou šťávu, pepř a sůl.

Masem, nakrájenou zeleninou a dresinkem naplníme rozkrojené housky. Pečivo přiklopíme na talířku a zdobíme plátkem citronu a olivami.
Doporučená příloha:
Kuřecí řízky gyros
kuřecí řízky, koření gyros, mletý zázvor, česnek, hladká mouka, olej, worchestrová omáčka, sójová omáčka, chilli omáčka, tmavá jíška, smetana
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, posypeme gyros kořením, zázvorem a utřeným česnekem. To celé obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme. Přidáme lžíci worcestrové omáčky, sójové omáčky a chilli omáčky (dle chuti), zalijeme trochou vody, pokud je štáva příliš řídká zahustíme tmavou jíškou a nakonec přidáme smetanu. Jako příloha se hodí smažené neloupané brambory,


Kuře na zelí II. Potraviny: kuře, koření Adzika nebo Gyros, kysané zelí, máslo, černé pivo Postup: Kuře v celku mírně prosolíme, prosypeme kořenící směsí Adzika nebo Gyros (záleží na vašich chutích), vnitřek vyplníme kysaným zelím co se vejde. V pekáči nějakou dobu na másle dusíme s víkem, podléváme černým pivem, až je měkké, sundáme víko, polijeme pro kůrku pivem a pečeme podle potřeby. Přílohy: americké brambory


Řecký gyros

Doba přípravy: 35 min. Počet porcí: 4 INGREDIENCE: 375 g vepřového nebo kuřecího masa, gyros koření, hlávka ledového salátu, 1 okurka, 250 g rajčat, stroužek česneku, 300 g bílého jogurtu, hrst nasekané pažitky, 2 lžičky citronové šťávy, sůl, pepř, 4 housky, černé nebo zelené olivy a plátky citronu na ozdobu POSTUP

PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou, přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř. Masem, nakrájenou zeleninou a dresinkem naplníme 4 rozkrojené housky. Pečivo přiklopíme a na talířku zdobíme na plátkem citronu a olivami.


Gyros se zeleninou a jogurtovou omáčkou Hodnocení: -
Ingredience 5 vepřových řízků, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, špetka pepře, 1/2 lžičky oregana, sůl, 3 cibule, 3 papriky (nejlepší každá jiné barvy), tuk.
Jogurtová omáčka: 3 kelímky bílého jogurtu, svazek pažitky, sůl, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku. Postup přípravy Maso nakrájíme na úzké proužky, 2 stroužky česneku nakrájíme na velmi jemno. V míse promícháme maso, sekaný česnek, koření, sůl a několik lžic oleje. Necháme asi 3 hodiny odpočinout. Cibuli nakrájíme na plátky, papriky na nudličky. Potom za stálého míchání opečeme zprudka maso i s olejem (ve kterém bylo naloženo) na suché pánvi. Měkké maso vyjmeme, na pánev vsypeme zeleninu a asi 10 minut dusíme. Pak přidáme zpět maso, promícháme a prohřejeme. Dáme na talíř a přeléváme jogurtovou omáčkou. Na omáčku promícháme jogurt s olejem, 2 stroužky lisovaného česneku, solí a sekanou pažitkou. Podáváme s opečeným toustovým chlebem.

Gyros s tzatziki Doba přípravy: 0 min. Počet porcí: 0 INGREDIENCE: Gyros: 400 g vepřové kýty, koření na gyros, sůl, tuk
Tzatziki: 1 měkký odtučnělý tvaroh, 4 lžíce zakysané smetany, 2 stroužky česneku (velké), sůl, pepř, 1/2 salátové okurky, 2 lžíce sekaného kopru, olej, koření tzatziki POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky. Koření rozmícháme s několika lžícemi oleje a v této směsi necháme maso marinovat asi 2 hodiny. Potom osmahneme maso do hněda. Připravíme tzatziki a přelijeme přes maso nebo dáme do misky a kousky masa v něm namáčíme. Podáváme s hranolky nebo s bagetou. Na tzatziky promícháme tvaroh, smetanu, lžíci oleje, osolíme, okořeníme, přidáme nastrouhanou okurku a sekaný kopr. Dobře promícháme.

Sisa
  • 
16.5.2004 17:09:08
O hlídání nevím, recept na gyros neznám, ale jsem taky z Turnovska a tak zdravím, abych Tě tu nenechala sama s Tvojí samomluvou.
rain 14358
15.5.2004 18:00:45
A ještě jsem chtěla poprosit, kdyby měl někdo nějaký dobrý vyzkoušený recept, jak doma udělat gyros, budu ráda, nepatří to sem, to vím, zkusím to ještě na Receptech
rain 14358
15.5.2004 17:58:45
A koukám, že mi někdo vyfoukl téma HLÍDÁNÍ, to jsem se taky chtěla zeptat, ale asi je v našem regionu nedostatek dobrých hlídačů :o)))) No, když se podívám na babičku, tak asi opravdu jo!!!
rain 14358
15.5.2004 17:57:01
Ahoj při víkendu, kouká, že tady asi budu trpět samomluvou nebo co. Tady je škaredě, ale děti mám stejně nemocný, tak mě to aspoň netrápí, že nemůžeme ven :o))
[<<Předchozích 210] Názory 211220 z 227  [Dalších 7 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.