Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
rain | 14358 |
2.6.2004 13:29:37
Já taky, holčičku a kluka :o))
|
Sisa |
• |
30.5.2004 21:05:17
Ahoj,
děti mám a Ty? :-) |
rain | 14358 |
19.5.2004 14:02:41
Siso, máš nějaký děti?
|
rain | 14358 |
19.5.2004 13:38:02
Petře, děkuju, seš úžasnej, vyzkouším a napíšu, jak se mi to povedlo!!!
|
rain | 14358 |
19.5.2004 13:37:19
Siso, díky!!!
|
petr |
• |
16.5.2004 19:03:45
Gyros
Řecká grilovací směs koření oblíbená pro svou specifickou chuť. Používá se jako základ ke grilování masa i k přípravě zeleniny a sosů. Složení: oregáno, sušené vločky sladkých a pálivých paprik, rozmarýn, máta, saturejka, šalvěj, sušená cibule a česnek, glutaman, krystalky mořské soli, petržel atd. Potkal jsem takovou chytrou mašinku, moc se mi líbila a proto jsem ji musel koupit. A když je na mlejně, tak se musí používat. Tak tedy, mám rád grilované, moji přátelé také, venku to nejde a doma pouze úsporně. Proto mašinka. Jako první ňamůtku udělám Gyros, ovšem ne takový, který je nabízen v restauracích na pánvi. Gyros lze dělat vlastně ze všech druhů mas, kuřecí, vepřové a jehněčí, méně z hovězího. Při přípravě gyrosu jsou důležité dvě věci, které jsem vymangelil z jednoho starého řeka v Hamburku a já to tajemství vykecám: 1. cibuli na marinování důkladně rozmixovanou, 2. bobkový list - taktéž rozmixovat - rozdrtit nebo umlýt. Upozorňuji bez těchto dvou chuťovůní je gyros fádní a česky hospodský. Maso na gyros je dobré marinovat alespoň 12 hodin v ledničce nebo v chladu. Zvolené maso nakrájím na tenké plátky přiměřené k otočnému talířku gyroso-strojku. Čekám-li dámskou společnost - tak kuřecí, a mají-li přijít chlapi tak jehněčí. Vepřové také není k zahození, ale musí se více kořenit. Nakrájené maso kořením podle chuti bazalkou méně, oregánem - pro dobrou mysl hodně, pepř, sůl a hlavně mixovanou cibuli a drcenomletý bobkový list. Takto kořeněné maso uložím do kameninové nádoby (je nejlepší) a nechám 8 - 12 hodin marinovat. Před grilováním maso pečlivě navléknu na jehlici a na vrcholek masa neškodí přidat plátek nebo dva dobrého uzeného špeku. Lepší je ale vydlabaná cibule, naplněná soleným máslem, které při grilování stéká po masíčku. A je to. Zaziky jistě znáte a nebo dochucený bílý jogurt s trochou česneku, salátové okurky, pepřem a solí. Neškodí přidat něco mletého nebo drceného bobkového listu. Dobrou chuť Osamělý vlk Krůtí gyros rolky kategorie: krůta či krocan recept je určen pro 4 osob(y) doba přípravy je cca Ingredience: 4 krůtí plátky, 4 plátky eidamu, 4 plátky šunky, 200 g baby karotky, 1 pórek, koření gyros, máslo, sůl Příprava: Plátky masa naklepeme, osolíme a posypeme kořením gyros. Pórek omyjeme a nakrájíme na 4 díly. Na každý kousek masa dáme plátek šunky a sýra, obložíme baby karotkou, pórkem a zabalíme. Rolky vložíme do pekáčku s rozpuštěným máslem a za občasného podlévání je dusíme doměkka. Doporučená příloha: Vhodnou přílohou jsou opečené brambory. Gyros kategorie: vepřové_maso recept je určen pro 4 osob(y) doba přípravy je cca Ingredience: potřebujeme: 400 g vepřového masa, směs koření gyros, hlávku ledového salátu, okurku, 250 g rajčat, stroužek česneku, 300 g bílého jogurtu, hrst nasekané pažitky, 2 lžičky citronové šťávy, pepř, sůl, 4 housky, olivy, citron na ozdobu. Příprava: Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme koření gyros a smažíme na oleji 10 minut. Utřený česnek smícháme s jogurtem a pažitkou, přidáme citronovou šťávu, pepř a sůl. Masem, nakrájenou zeleninou a dresinkem naplníme rozkrojené housky. Pečivo přiklopíme na talířku a zdobíme plátkem citronu a olivami. Doporučená příloha: Kuřecí řízky gyros kuřecí řízky, koření gyros, mletý zázvor, česnek, hladká mouka, olej, worchestrová omáčka, sójová omáčka, chilli omáčka, tmavá jíška, smetana Kuřecí řízky naklepeme, osolíme, posypeme gyros kořením, zázvorem a utřeným česnekem. To celé obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme. Přidáme lžíci worcestrové omáčky, sójové omáčky a chilli omáčky (dle chuti), zalijeme trochou vody, pokud je štáva příliš řídká zahustíme tmavou jíškou a nakonec přidáme smetanu. Jako příloha se hodí smažené neloupané brambory, Kuře na zelí II. Potraviny: kuře, koření Adzika nebo Gyros, kysané zelí, máslo, černé pivo Postup: Kuře v celku mírně prosolíme, prosypeme kořenící směsí Adzika nebo Gyros (záleží na vašich chutích), vnitřek vyplníme kysaným zelím co se vejde. V pekáči nějakou dobu na másle dusíme s víkem, podléváme černým pivem, až je měkké, sundáme víko, polijeme pro kůrku pivem a pečeme podle potřeby. Přílohy: americké brambory Řecký gyros Doba přípravy: 35 min. Počet porcí: 4 INGREDIENCE: 375 g vepřového nebo kuřecího masa, gyros koření, hlávka ledového salátu, 1 okurka, 250 g rajčat, stroužek česneku, 300 g bílého jogurtu, hrst nasekané pažitky, 2 lžičky citronové šťávy, sůl, pepř, 4 housky, černé nebo zelené olivy a plátky citronu na ozdobu POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme gyros koření a asi 10 minut smažíme na oleji. Utřeme česnek a smícháme jej s jogurtem a nasekanou pažitkou, přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř. Masem, nakrájenou zeleninou a dresinkem naplníme 4 rozkrojené housky. Pečivo přiklopíme a na talířku zdobíme na plátkem citronu a olivami. Gyros se zeleninou a jogurtovou omáčkou Hodnocení: - Ingredience 5 vepřových řízků, 2 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, špetka pepře, 1/2 lžičky oregana, sůl, 3 cibule, 3 papriky (nejlepší každá jiné barvy), tuk. Jogurtová omáčka: 3 kelímky bílého jogurtu, svazek pažitky, sůl, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku. Postup přípravy Maso nakrájíme na úzké proužky, 2 stroužky česneku nakrájíme na velmi jemno. V míse promícháme maso, sekaný česnek, koření, sůl a několik lžic oleje. Necháme asi 3 hodiny odpočinout. Cibuli nakrájíme na plátky, papriky na nudličky. Potom za stálého míchání opečeme zprudka maso i s olejem (ve kterém bylo naloženo) na suché pánvi. Měkké maso vyjmeme, na pánev vsypeme zeleninu a asi 10 minut dusíme. Pak přidáme zpět maso, promícháme a prohřejeme. Dáme na talíř a přeléváme jogurtovou omáčkou. Na omáčku promícháme jogurt s olejem, 2 stroužky lisovaného česneku, solí a sekanou pažitkou. Podáváme s opečeným toustovým chlebem. Gyros s tzatziki Doba přípravy: 0 min. Počet porcí: 0 INGREDIENCE: Gyros: 400 g vepřové kýty, koření na gyros, sůl, tuk Tzatziki: 1 měkký odtučnělý tvaroh, 4 lžíce zakysané smetany, 2 stroužky česneku (velké), sůl, pepř, 1/2 salátové okurky, 2 lžíce sekaného kopru, olej, koření tzatziki POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky. Koření rozmícháme s několika lžícemi oleje a v této směsi necháme maso marinovat asi 2 hodiny. Potom osmahneme maso do hněda. Připravíme tzatziki a přelijeme přes maso nebo dáme do misky a kousky masa v něm namáčíme. Podáváme s hranolky nebo s bagetou. Na tzatziky promícháme tvaroh, smetanu, lžíci oleje, osolíme, okořeníme, přidáme nastrouhanou okurku a sekaný kopr. Dobře promícháme. |
Sisa |
• |
16.5.2004 17:09:08
O hlídání nevím, recept na gyros neznám, ale jsem taky z Turnovska a tak zdravím, abych Tě tu nenechala sama s Tvojí samomluvou.
|
rain | 14358 |
15.5.2004 18:00:45
A ještě jsem chtěla poprosit, kdyby měl někdo nějaký dobrý vyzkoušený recept, jak doma udělat gyros, budu ráda, nepatří to sem, to vím, zkusím to ještě na Receptech
|
rain | 14358 |
15.5.2004 17:58:45
A koukám, že mi někdo vyfoukl téma HLÍDÁNÍ, to jsem se taky chtěla zeptat, ale asi je v našem regionu nedostatek dobrých hlídačů :o)))) No, když se podívám na babičku, tak asi opravdu jo!!!
|
rain | 14358 |
15.5.2004 17:57:01
Ahoj při víkendu, kouká, že tady asi budu trpět samomluvou nebo co. Tady je škaredě, ale děti mám stejně nemocný, tak mě to aspoň netrápí, že nemůžeme ven :o))
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.