| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vícejazyčné rodiny

Hejného metoda výuky matematiky je v ohrožení

Josef Kubát

Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.

(?)
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 2826  [Dalších 2796 >>]
sally 3140
11.2.2015 3:00:31
Ado, ten zákon už dva tři roky neplatí....
sally 3140
11.2.2015 2:55:05
Neučím. Ve škole jsou do tří, nějaké ty kroužky, pak domů, úkoly do normální školy - na tu českou mi nějak nezbývá čas a energie. Důležitější pro mě je, že dobře mluví, při návštěvách ČR si zatím ještě nikdo nevšimnul, že nejsou rodilí mluvčí.

Pokud budou v životě potřebovat gramatiku, doučí se to imho mnohem snadněji ve vlastním zájmu, než kdybych je teď dusila s tím povinně.
Mr. Miçkey 124689
10.2.2015 22:44:59
Cestina se pise foneticky? Muj syn pise tak, jak slysi, a jsou z toho "weseleh Wanoze", "pieschdalka" a podobne... ~t~
Danulu 23974
10.2.2015 22:42:56
Chloe mela jsem jeden slabikar a pak normalni knizky pro prvni cteni.
Ema (IP adresa: 90.231.176.59)
  • 
10.2.2015 22:06:03
Pravopis a gramatika neni nutna k tomu, aby se plynne cesky/nejakym jazykem mluvilo. Psany projev cesky se hodne lisi od mluvene cestiny, nejen pravopisne, ale i pouzivanim vyrazu a tvorenim vet. Staci se zamyslet, kdyz cteme detske knizky, jak se lisi cestina v knizkach a jak s detmi mluvime.
Neni nijak zapotrebi biflovat vybrana sova a ruzna pravidla, jak psat i/y v rode zenskem/muzskem v minulem case a dalsi lahudky. Ne vsechny deti jsou ochotne mluvit dalsim jazykem, ktery nepotrebuji pouzivat k dennimu zivotu, a to z ruznych duvodu. Bylo by skoda vlastni deti nenaucit nejaky jazyk, ktery prakticky maji zadarmo, ale cim tezsi /otravnejsi, tim zarucenejsi, ze ztrati zajem(=gramatika a pravopis neni zadna legrace ani pro deti, ktere chodi do skoly v Cechach a maji cestinu kolem sebe vsemi moznymi zpusoby).

Kdyz budou mit zaklad v mluvene cestine a budou mit zajem, najdou si cestu k tomu se cist a psat naucit, az budou starsi. Nebo kdyz to budou potrebovat.

Mam 4 dospele deti, narozene v jine zemi, vyrostle a vystudovane na Vysoke v reci te zeme a v anglictine. Otec mluvil dalsi jazyk, doma jsme mluvili anglicky, s detmi kazdy svou materstinu. Jazyk zeme se ucily - ve skole, mimo skolu, cesky jsem na ne mluvila jen ja a eventuelne babicka, kdyz prijela na navstevu, a par tydnu rocne na navsteve u babicky. Hodne jsem jim cetla a povidala si s nimi. Vsechny mluvi plynne cesky, ale nemaji "dospelou" slovni zasobu. V CR se domluvi bez problemu v kazdodennich situacich, cesky nectou a nepisou. Ale vsechny mluvi krome toho i materstinu sveho otce (asi jako cesky), jazyk zeme jako rodily akademik, anglicky a nemecky 3 z deti na akademicke urovni, ctvrte bez problemu.

Zacatky byly fuska, ale v puberte se to rozjelo, protoze vsechny si uvedomily, jak jim ty zaklady usnadnuji se naucit dalsi jazyk daleko rychleji. Vsechny ctyri chodily na kurz cestiny na univerzite, ktery je ale moc nebavil, protoze byl jako cizi jazyk pro zacatecniky (a taky zadna gramatika a pravopis), ale spisovna cestina, ktera se prakticky v mluvene cestine nepouziva. Kurz dokoncily.

Ja jsem ucila cestinu deti ceskych pristehovalcu (u nas je to uzakonene). Taky zadny pravopis a gramatiku, ale hlavne mluvit a psat a cist texty, ktere jsem si pro ne musela pripravovat sama, protoze slovni zasoba v ceskych ucebnicich absolutne nevyhovovala - musela jsem vysvetlovat plno kulturnich obsahu, ktere deti vubec nezajimaly (napr. v tehdejsi dobe ucebnice obsahovaly hodne textu o JZD, pionyrech a pod.) Takze jsem posleze presedlala na vyuku zdejsiho jazyka jako druhou matersinu pro cizince.
Anni&Annika 50178
10.2.2015 21:42:12
no nevim, ale ja u starsi i u te male vzdycky potrebovala pul roku na zabehnuti...vypestovat si nejaky takovy rytmus, ja i dite. A to jsem tehdy byla doma a u te male jsem na 2 dny pracovala, takze casu dost...a stejne. Za tech pul roku se to tak nejak zabehne kazdemu a pak uvidis, kolik vam bude zbyvat casu. Vetsinou zbyva dost /aspon teda nam/. Ja bych na tvem miste proste vyuzila tu mamku. Byla by skoda toho nevyuzit.
A jak pisu...ta starsi z tech jazyku jen tezi. Pracuje v Cechach jeste pro dve nemecke firmy /ne jen pro nasi/ bez cestiny a nemciny slovem a pismmem by nemela sanci. Ale ona ma ty oba jazyky rodne. V Nemecku si mysli ze je Nemka /jednou se nekde zminila, ze je ze severnich Cech a nikdo ji to neveril/, a v Cechach si mysli, ze je Ceska. Bez akcentu. Ta mala je taky bez akcentu v obou jazycich. Jen nam k tomu jeste chybi cast te gramatiky. Ono se toho v 1. a 2. moc z gramatiky neucili~n~
Yhec 21437
10.2.2015 21:32:38
Ucim je cesky cist a spravne psat slova, ktera by davala jiny smysl - napr obed/objet.
Gramatiku - vyjmenovana slova, pricesti, carky atd neresim. To si myslim, ze se samy mohou doucit pozdeji, pokud by chteli.
Chloé 102783
10.2.2015 21:30:08
Njn. Uvidime. Zase hroutit se kvuli tomu taky nehodlam. Holka hraje na piano, tak uz kazdej vecer cvicime, a to jeste nezacala poradna skola. Uvidim, jakej to bude nebo nebude zahul. Nemam moc to s kym probrat, jak je to tady narocny na prvnim stupni. Bude to krok do neznama.
Lana+Julik05/05+Kristian10/07 22327
10.2.2015 21:24:32
no to je prave to, ty plany a idealy, ale realita ...
mne ho i bylo kolikrat lito, kdyz psal ukoly do skoly z nemciny, matiku, projekt na neco jako vlastiveda, a pak jeste jsem do nej hustila ceskou gramatiku, byly to nervy pro oba, resp. pro celou rodinu...jsem si jista, ze uz tim, ze se domluvi a rozumi, je urcite obohacen (blbe slovo, ale lepsi mne nenapadlo) a jak s timhle vkladem nalozi pozdeji uz necham na nem. od prvni tridy tu ma jeste francouzstinu, pristi rok pribude dalsi cizi jazyk..
Anni&Annika 50178
10.2.2015 21:18:55
to my jsme po narozeni male vyridili obcanstvi obe. Dokonce nam skola /ceska/ navrhovala prave ty zkousky. Ale my se stehovali ted natrvalo, takze to jsem odmitla a z ceske skoly ji odhlasila.
[<<Předchozích 20] Názory 2130 z 2826  [Dalších 2796 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.