Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
Lilly+2 kluci | 22726 |
19.12.2010 1:36:40
Ahoj holky
zdravím vás postrašně dlouhé době. Často nakukuju, nevím, ale spíš jen pročítám. Až teď mi to nedalo nereagovat na to, jak tu píšete o odkladech. Marti, my pravděpodobně budeme taky žádat o odklad. Jsem víceméně tak na 95% rozhodnutá. Důvodů je hned několik, jednak je Domča strašně drobnej - vybral si to jako miminko, teď je pidižvík nejmenší. Další z problému je jeho špatná adaptace na cizí prostředí a cizí lidi, je strašně bojácný, neprůbojný a pořád docela dost fixovaný na nás na rodiče. Už jsme objednaní do pedagogicko-psychologické poradny na test školní zralosti a na psychlogický rozbor, tak uvidíme, ale i pediatrička i učitelky ze školky odklad doporučují. WAL - gratuluji k červňátku! Taky máme doma teď už půročního červňáčka |
ivaxx | 44192 |
18.12.2010 21:36:19
Martino, také jsem o vysokém počtu odkladů slyšela a synovec (říjnový) je zhruba věkem v půlce. U H. to tak ve škole ale kupodivu není - odklad z 23 dětí mělo 5 dětí - čtyři kluci (3xčerven, H. srpen a holčička ze zdravotních důvodů).
Jinak ale mají hodně zářijových dětí (v prvním týdnu školy slavili narozeniny 4 děti), prázdninové dítě tam snad nemají, ale nevím, zda kvůli odkladům nebo je to shoda náhod. |
Martina+Madlenka+Kačenka | 1331 |
18.12.2010 11:12:22
Wal, moc gratuluju!
My o odkladu neuvažujeme, není k tomu žádný důvod, ale je jich obecně opravdu hodně. Madlenka je listopadová - šla do školy tak, jak měla, ale skoro v sedmi, a je ve škole spíš v té mladší části, což mě dost překvapilo. Všem přejeme krásné svátky! |
ivaxx | 44192 |
18.12.2010 10:52:27
Walerie - moc gratulujeme!
Bohužel o odkladu nerozhodují jen rodiče, ale musíš mít papír od dětského psychologa (PPP, nebo jiný, kdo má "správné" razítko) a od dětského lékaře. Bez toho dítěti odklad nedají (alespoň toto byly podmínky před 2 lety). Řekla bych, že je škoda, že se u nás nedá nastupovat i v pololetí (jako v Anglii), protože většinou postačí i půl roku, aby děti dozrály. Nelince odklad dávat nebudeme. Také máme co dopilovávat (hlavně sebeobsluhu), ale ve srovnání s H. je to o dost více v pohodě. Oni se vzájemně naprosto doplňují - jí jde čtení snadno, on čte s problémy. Je schopna napsat i větu tiskacím bez vynechaných písmen - od H. je to jak rébus často ještě nyní, malovat N. tedy fakt neumí (i ve školce se tomu paní učitelka smála, že na to, jak je jinak šikovná, tak je víc malíř pokojů než akademický), H. maluje velmi pěkně. Angličtinu, jak psala Wal doslova nasává, H. je "tvrdý" - obecně má problémy s pamětí, N. logika nic neříká, H. je vyloženě logik, vše si dává do souvislostí.... Sebeobsluha vázne u obou (moje chyba... ). Prostě by potřebovali semlít a upácat znovu... |
Walerie | 20776 |
18.12.2010 10:11:14
Ivaxx - já žiju v tom, že o odkladu si rozhoduješ ty, jako rodič, že to neni o tom, zda ti ho někdo povolí.
|
Walerie | 20776 |
18.12.2010 10:08:38
Martino,
to s odkladem je strašně individuální, i tady na rodině to řeší spousta maminek. Težko ti někdo poradí, když Ondru nezná. Já bych šla do pedagogicko-psycholog. poradny (u nás má dobrou pověst, ale zatím nemám osobní zkušenost) na vyšetření školní zralosti - určitě ti to dá vodítko. My tam s Esterkou jdeme taky, i když u nás ten původní důvod je jiný (vyšetření laterality). Víš, ono názor učitelky ze školky bych úplně za rozhodující nebrala. Máš důvody pro i proti a hoodně taky záleží na škole, kam by Ondrášek šel. Pokud bude mít dobrou učitelku....vždyť to znáš. Na druhou stranu je pravda, že ty děti v tomhle věku jsou jako houba, prostě sajou ty informace....jde jim to samo, u nás je to teď třeba vidět u E. na angličtině, kdy zpívá písničky, umí spoustu slovíček atd. Myslím si, že další rok ve školce by prostě zlenivěla, nemá jí to už co dát.....sociálně taky ještě leccos nezvládá, ale do školy je ještě docela dlouhá doba. Musí ještě zvládnout logopedii, má problém se sama obléct ...je toho víc. Ale já věřím, že se to srovná. Budu ráda, když sem napíšeš další zkušenosti. U nás je jedna novinka - v červnu nás bude o jednoho víc. |
ivaxx | 44192 |
18.12.2010 9:29:18
MartinoM - zdravíme!
My dávali o rok později Hynka (srpen), sestra dávala o rok později dcerku (leden!) - v obou případech toho ani jedna nelitujeme. Zvlášť u Hynka, který ten rok navíc strávil v 0.ročníku (mimochodem, tam byl nejmladší - ostatní děti byly od února do června - takže přesně jako váš Ondra). Velmi nám tenkrát při rozhodování pomohla konzulatace v DysCentru, kde provedli daleko podrobnější vyšetření školní zralosti než v obvodní PPP - tam neshledali nikdy nic za problém, ačkoli i teď, ve 2.třídě Hynek problémy má a my si jich byli vědomi už před 3 lety, když jsme žádali o odklad. Takže shrnu - máte-li u Ondry pocit, že mu odklad prospěje, nekoukejte na 1 nebo 2 měsíce. Do školy ho zapsat musíte a papíry týkající se odkaladu nakonec můžete donést až v červnu (nebo i později). Jen by bylo lepší (alesoň my to tak s H. udělali), že jsme zápis pojali velmi formálně, žádné velké řeči o škole, aby mu nakonec nebylo líto, že do školy nepůjde (on tam tedy ani nechtěl . Případné "těšení" jsme chtěli zorganizovat výběrem aktovky a penálu v červnu, kdyby nám náhodou odklad nepovolili. |
MartinaM+Ondra05+Matěj07 | 21383 |
17.12.2010 22:37:36
po hooodně dlouhé době nahlížím , samozřejmě s přáním krásně prožitých Vánoc.
A chtěla jsem se i zeptat - uvažujete někdo o odkladu školní docházky? Jsme trochu na vážkách, určité důvody by u Ondry byly, já jsem byla spíš pro, aby i přesto do školy šel, manžel proti a dnes jsme se radili s paní učitelkou ve školce a ta mě překvapila tím, že u Ondry by skutečně důvod pro odklad viděla. Neuvažujete někdo? A neznáte někoho, kdo by dítě březen/duben dával do školy o rok později? A jak se to osvědčilo? Předem moc díky. |
luciana123 | 20587 |
5.12.2010 14:42:34
Ahojky holky,takze mame operaci za sebou,Modrany muzu jen a jen doporucit,nebot pristup opravdu skvely.Tak ted uz snad bude Agusi lip!!!
Prejeme vsem krasneho Mikulase,my cekame navstevu s Mikulasem,Andelem a Certem k veceru:). Mejte se hezky . Lucka&Aga |
ivaxx | 44192 |
22.10.2010 22:47:32
Luciano - Modřany jsou prý opravdu skvělé. Naše doktorka je také doporučuje. Navíc tam jako sestřička občas pracuje kamarádka, takže kdyby nás opět mandle čekaly, tak jdeme také tam.
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.