Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
Bouřka | 7675 |
![]() |
14.2.2018 9:16:50
Jo, máme to taky, i když ve školce by tomu asi nevěřili
![]() |
vrrtak | 111742 |
![]() |
14.2.2018 8:56:56
Koliho moc děkuji za tvé zkušenosti,je opravdu zajímavé číst jak to vnímá přímo ten kdo s tím žije,protože většinou se na netu dozvíme příběhy dětí.A taky jsem četla že tzv. hodné holčičky často diagnostice unikají,protože s nimi nejsou tak výrazné problémy aby je někdo chtěl řešit dál,naopak kluk co má k tomu ještě ADHD fakt na sebe upozorňuje výrazně
|
Koliha velká | 153026 |
![]() |
14.2.2018 0:58:14
V dospělosti je život s PAS lepší, aspoň pro mne, mám daleko větší vliv na svůj život a nejsem už takovou obětí dospělých a kolektivu, ovlivním, co budu jíst, do čeho se obleču, jak budu trávit volný čas, mám víc soukromí než v původní rodině. Jako na dospělou si také míň lidí dovolí na mne povykovat, samozřejmě záleží na tom, kde se člověk pohybuje, já pracuju v akademické sféře a jistá výstřednost či nezvyklý humor se tu daleko víc toleruje. PAS se s věkem může zlepšovat, lidé vyzrávají, autisté samozřejmě také a leccos se naučí rozumem. Potíže samozřejmě zůstávají, ale mohou se měnit, některé vymizí, ale ve stresu se zase autista může dekompenzovat a objeví se něco nového, co třeba předtím neměl. Já mám jako dospělá třeba víc potíží s náhlými změnami a "prázdným" časem, než jsem měla jako malá, ale vzhledem k věku jsem si svých deficitů víc vědoma a mám větší kapacitu si s tím nějak poradit.
|
Koliha velká | 153026 |
![]() |
14.2.2018 0:42:50
Vrrtak, já jsem se plácala po psychiatrech od dvaceti, jen co jsem vypadla z domu, ale ta trocha osvěty a nápad, o co by mohlo jít, přišel až takto pozdě. Ještě před dvaceti lety jsem se ptala jednoho z nestorů české dětské psychiatrie, zda existují nějaké "mírnější" formy autismu, protože mi popis poruchy přišel něčím strašně blízký, ale já mluvím, nekývu se v koutě a nejsem retardovaná, že
![]() |
Tina+Jiřík2008 | 81121 |
![]() |
14.2.2018 0:22:17
Jentakj, jo, to je celkem běžný jev, zvlášť u dětí, které mají nějaký problém, že se třeba v cizím prostředí, ve škole apod. ovládají a nejsou s nimi větší problémy, ale o to horší je to pak doma...já to u syna vidím jasně odmalička taky, že doma se chová mnohem hůř, protože je prostě z toho ovládání se ve škole, na kroužcích a jinde, unavený, prostě ho to stojí nějaké síly a doma to pak potřebuje vyventilovat...a je to tak v pořádku, je to známka toho, že se doma cítí bezpečně a nemusí se nějak extra ovládat a přetvařovat...to nám říkala kdysi i psycholožka...
|
jentakj | 147688 |
13.2.2018 23:22:18
No - do školky chodil k mé kamarádce, ta nás zná a tak ho brala jako takovýho jinýho, ale hodnýho kluka. Ale byla to školka, která patřila k základce a tak když učce přišel divný, tak se zeptala učky ze školky /tý mý kamarádky/ a ona jí prostě řekla, že je takový jiný, ale jinak v pohodě. On si na učku a její systém zvykl a ona na něj prakticky taky. Problémy začaly po přechodu na druhý stupeň, kde bylo najednou víc učitelů a našly se tam dvě učky, který on vyloženě svým chováním vytáčel. Ale pak se to vyhrotilo a byl konec - požádal o změnu školy. A tam to bylo úplně nejhorší, protože ho neznali a vůbec nechápali a on zas nechápal je. Do školy jsem chodila snad denně. Ale šla jsem s ním k dětské psycholožce a pak už to šlo - ve škole jsem vysvětlila, o co jde, on začal chodit na tu terapii a pak si to sedlo. Ale to chodil na soukromou, takže tam byla větší snaha ho pochopit. Bála jsem se přechodu na střední, že to zas začne - a ne, protože tam přišel do zcela nově utvářeného kolektivu, děti se z větší části neznaly, takže ho všichni i učitelé brali takovýho, jaký je - s tím, že je takový a že s ním nehnou. A on už měl věk na to, aby když zjistil, že to s někým je výbušný, tak mohl se jít přímo zeptat, o co jde. Jeho třídní ví ode mne, jaký má problém a tak když v prváku to bylo s jedním učitelem výbušný, tak pomohla - synovi vysvětlila, kde je problém a čeho se má vyvarovat a on to od ní pochopil a upravil svoje chování.
Musím ale říct, že mám pocit, že jak se lépe přizpůsobuje venku, mezi cizími, tak je to mnohem horší doma. Mluvili jsme o tom a já si myslela, že se doma zhoršil, protože se u nás necítí dobře a tak protestuje. Nakonec jsme se dobrali k závěru, že ne, že doma se cítí v bezpečí, ale je z toho, jak se musí venku kontrolovat, unavený a tak doma prostě tu kontrolu vypouští. A já mám taky svoje a pak to kříslo. Takže jsme se domluvili - doma je dovoleno nekontrolovat se - já to neberu osobně, protože on to tak nemyslí a on to má obdobně. Pro cizího to je ale špatně pochopitelná situace - před cizími se hraje. |
Tina+Jiřík2008 | 81121 |
![]() |
13.2.2018 23:20:50
Syn má tedy vývojovou dysfázii, kterou řešíme od jeho cca 3 let, ale odmalička má i různé projevy typické pro PAS nebo ADHD...ale kromě té VD jinou diagnózu oficiálně nemá...sedí toho na něj dost, myslím, že něco z toho tam bude...je mu skoro 10 a diagnózu už neřeším, my tak nějak už víme jak s ním fungovat a ve škole problémy nemá, je v logo třídě, kde jedou v podstatě podle normálních osnov, ale je jich tam jen 8 ve třídě a přístup super...tu VD už má psanou jen zbytkovou, ale pořád je prostě "jiný"...
|
Ráchel, 3 děti | 76748 |
![]() |
13.2.2018 23:15:52
pomohlo to hlavně synovi, konečně ví, v jaké je "škatulce"
![]() |
vrrtak | 111742 |
![]() |
13.2.2018 22:41:15
jentakj popisuješ to skoro jako u nás-myslím: " nás rodiče to nenapadlo - choval se sice trochu divně, ale co, my si zvykli a přizpůsobili se, ve škole a ve školce taky"
my narazili loni,kdy učitel na konci roku přiznal že ho má plné zuby že neví zda ho chválit nebo seřvat jak se chová zvláštně a pro něj nepochopitelně,že mu to snad dělá naschvál-nepochopil že takový je a nemá si to brát osobně,i proto jsem byla ráda za změnu,i když ten učitel ho stále ze dvou předmětů učí,ale už není třídní a nemusí ho tolik řešit |
vrrtak | 111742 |
![]() |
13.2.2018 22:34:24
Koliho a můžu se zeptat co tě vedlo k tomu nechat se diagnostikovat v tak "pozdním" věku? A je pro dospělého jednodušší zvládat svoji jinakost než pro děti?A jsou projevy celý život stejné (přiměřeně věku),nebo se v dospělosti některé projevy utlumují? Ptám se protože u ADHD se část projevů v pubertě mění,mizí ,ale ne u všech
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.