Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
| x.sky | 92133 |
|
|
29.3.2018 23:25:14
naprostý souhlas, cítím to stejně. Ta moje známá, jak jsem psala výše, stále uspává svého 6-letého syna. To je pro mě naprosto nepředstavitelný, moje 3. dítě jsem snad neuspávala vůbec, prostě na to s jeho staršími sourozenci nebyl prostor. A rozdíl mezi námi je ten, že ona má pocit, že dítě samo usínající neskutečně trpí a já už vím, že netrpí. Jí chybí ten nadhled a odstup, protože u nich je všechno napřeno jen na syna (do jeho 6 let třeba nebyli nikde na dovolené, nikdy s ním nejedli v restauraci..."on by z toho stejně nic neměl, je to zbytečný". Nemyslím si, že bych ale byla horší matka proto, že se plně neodevzdám dítěti a jeho potřebám, byť ona si to o mě nejspíš myslí)
|
| jentakj | 147688 |
|
29.3.2018 23:14:23
007 - ano, ona měla jedno a měla na něj spoustu času, veškerý čas - tak proč by ho tomu dítěti neposkytla. Když je další dítě, tak jak píšeš - musíš volit, komu ten čas věnuješ. Ale protože nechceš upřednostnit jedno na úkor druhého, musí se změnit přístup - aby se všem dostalo toho, co potřebují. To je přirozený běh věci.
|
| jentakj | 147688 |
|
29.3.2018 23:12:25
Pam - já u toho pracovala, takže jsem to nesledovala nerušeně. A jestli nevařila - ona povídala cosi o tom, že nevaří, nebo moc nevaří. No - když jsem měla jedno a takhle staré, tak jsem nevařila skoro vůbec.
|
| m-007 | 151891 |
|
29.3.2018 23:07:47
vis, kdyby se jim narodil dalsi potomek, plno tebou zminovanych problemu by se vyresilo samo. To neni o tom, ze oni jsou jako rodice spatni. Oni nejsou spatni, chteji udelat pro svoje dite to nejlepsi. Jen poradne nevi "co" je to nejlepsi. Tak to berou intuitivne, ze nejlepsi je, kdyz dite nerve. S dalsim ditetem by pochopili, ze je potreba nastavit mantinely.
Ale s tim souvisi i to, ze my jako rodice-cekatele nemame zkusenost s malyma detma. Takze prirozene se snazime, aby byly co nejmene frustrovane a neplakaly. To je cele. Az kdyz jako rodice stojime pred otazkou - dite c.1 nebo dite c.2, tak pochopime, ze musime zmenit pristup. |
| m-007 | 151891 |
|
29.3.2018 23:00:14
ale tak maji vymodlene prvni dite, no.... Prvorodice jsou proste takovi. Take jsme takove byly, jen jsme to zapomely. Ja opustila ochranitelsky pristup az se tretim a ctvrtym ditetem, coz vetsina lidi ani nema, takze nekteri k nejakemu mene pecovatelskemu pristupu nedojdou nikdy.
Ja jsem to nevidela, ale myslim, ze kdyby nekdo tocil me a nasi prvorozenou, tak by to byla pekna hruza :) |
| Pam-pela | 97353 |
|
29.3.2018 22:49:57
jentak, to je možný, kdyby předem neříkala, že je z dítěte unavená a že si potřebuje odpočinout, že je na ni malý fixovaný.
Mě zajímalo, co by se dělo, kdyby ten klučík zůstal chvíli sám bez táty...ale mám pocit, že se to nestalo. Jak by reagoval, jestli by se o chlup zklidnil... Některé děti takhle reagují jen na své mámy, spoustukrát jsem slyšela : "mojí mamce ani druhé babičce to nedělá". Často za tím něco je u té maminky...něco nevyřešeného v ní...touha po tom, aby dítě cítilo lásku, aby si nemyslela, že ho nemá ráda, aby se necítilo samo, aby byla dobrou matkou...a zas se tam dá najít trauma té mámy...často, velmi často. Když se uklidní máma, uklidní se většinou i to dítě...takže čekat, až z toho děcko vyroste...možná, až vyroste z toho jejího velkého vlivu...možná. |
| Pam-pela | 97353 |
|
29.3.2018 22:45:36
já bych skoro řekla, že se ukrajinská maminka utvrdila v tom, že to, jak to dělá ona, je správně.
Ale ony to maj ty Ukrajinky fakt často trochu jinak, řekla bych...nevím, jestli všechny, ale někdy je jejich chování pro mě nepochopitelný. Taky pocházela z kraje, kde se moc nevaří, jedli suchou rýži? Jo, jsou to taky takový vizity v domácnostech lidí, člověk jakoby nakujkuje, kam by asi ani moc neměl...pak hodnotí...ale zas - dá se na tom leccos pochopit, naučit... Vždycky u toho uklízím, říkám si, kdyby někdo přišel a šl nám kouknout do ledničky, objel prstem poličku... ![]() |
| jentakj | 147688 |
|
29.3.2018 22:42:55
Pam - no právě - sestříhaný - a víš co dokáže udělat dobrý sestřih - i z milujícího rodiče herodese a z nepečujících rodičů perfektní rodiče.
Na druhou stranu si říkám, že tý vyměněný bylo dost a ten tatínek jí měl plný zuby a myslím si, že i to dítě to vycítí a pak se "projeví" tak, že jeden žasne. A ještě když se do sestřihu dá každý takový konflikt. |
| Pam-pela | 97353 |
|
29.3.2018 22:39:19
jentak a myslíš si, že si toho klučíka užívali?Že si to všichni tři užívali jako rodina?
Pokud to bylo sestříhané do tématu odpovídajících scén, tak jo, nějaký režisérský záměr, ale pokud to byly tak nějak "běžné" dny, tak bych si takový život nepřála ani v očistci. Ale jestli to má někdo jinak a bere to jako obraz své lásky k dítěti, tak je samozřejmě jeho volba. |
| x.sky | 92133 |
|
|
29.3.2018 22:39:15
Vnímala jsem to stejně, strašně mu ustupovali. Ale jak jsem psala, kluk byl nejspíš vymodlenej a jedinej, tak se všechno točí kolem něj. Máme známé, kteří to mají podobně, navíc kluk není úplně standardní (odhaduju autismus, ale jeho rodiče jsou v lásce k němu nějak zaslepení a až do jeho 6 let si nějakou, všem ostatním zřejmou, jinakost vůbec nepřipouštěli). A vidím, jak on je jejich celej svět (druhý už mít nebudou) a udělali by pro něj všechno. Ono je to takový citlivý a je těžký najít tu hranici, kdy už je ta láska opičí.
A v případě těch Ukrajinců, ten tatínek aspoň připustil, že by měli něco dělat jinak. Vypadali inteligentně, tak třeba se chytnou za nos, když to uvidím takhle sestříhaný ![]() |
Lidový rok - DubenPraha 4
Ukliďme svět, ukliďme Česko - jaro 2018Praha 4
Malí fotografové: Tajemný portrétOlomouc
Haló JácíčkuKladno
Konstelace - seminářPraha 8 Další akce nalezte zde
Velikonoční kynutý koláč ala volské oko
Perníkový beránek Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.