Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
angrešt | 114837 |
15.10.2017 9:36:49
A teď mi z toho došla ještě jedna věc, kterou jsem na první pohled neviděla a vlastně je mi z toho divně po těle.
Tým kolem Summerleeho (v těch úvodních pracech figuruje ještě víc Charles, zdá se, že vedoucí týmu) vymyslel kolem toho roku 2011, se bude dodávat to železo takhle a že nejvíc se ho uvolní, když dají železný ingot do citronové šťávy. A to pak asi dávali těm ženám pít. A to je vlastně strašné, protože je známo, jak už jsem psala, že kombinace anorganického železa s vit. C vede k produkci volných radikálů a způsobuje to gastritidy a možná zvyšuje riziko nádorů GIT. Takže Evropanovi, potažmo zde Kanaďanovi, by něco takového na anemii nikdy nikdo nepodal. Ale na Afričankách...je to takový dívný. Samozřejmě anemie je pro ně akutní problém a v tu chvíli rizikovější než potenciální poškození GIT v budoucnu, ale stejně - poté, co se ukázalo, že jim to ani na tu anemii nebylo k ničemu, tak je to eticky ještě divnější. |
angrešt | 114837 |
15.10.2017 9:12:13
Tady je ta závěrečná od Summerleeho - čerpám jen z abstraktu, do článku doma nemůžu, takže samozřejmě nemůžu vyloučit, že ve fulltextu něco může být http://ajcn.nutrition.org/content/106/2/667.abstract
|
angrešt | 114837 |
15.10.2017 9:07:43
Jasně, jedna pani na internetové diskusi psala...
|
angrešt | 114837 |
15.10.2017 9:05:24
Lído, ani jedno z toho není žádný seriózní recenzovaný zdroj. Těch je naprosté minimum, asi všechny práce k tomuhle se točí ve stejném týmu z University of Guelph.
to první je nějaká dizertace, kterou vedl Summerlee, který celkově vede ty studie v Kambodži. Dizertace je z roku 2013. A právě tentýž Summerlee v roce 2017 konstatuje, že to nezafungovalo a že používání ingotů v Kambodži nemůže doporučit. Vysvětluje to tak, že je to zřejmě již zmíněnými vrozenými vadami hemoglobinu. Ale prostě to nefunguje a kambodžská data k tomu nemůžou nic říct. A tím to celé vpodstatě končí, naděje z roku 2011, kdy s tím zdá se začínali, se nepotrvdily. To, že se něčím zabývá univerzita, přece nic nevypovídá o účinnosti metody. To je jak když na základě hoaxu o tom, že antiperspiranty způsobují rakovinu prsu ucpáváním potních žlaz, zareagovalo odborné pracoviště studií, kterou to vyvrátilo. To, že někdo něco dělá, přece nevaliduje informaci jako takovou. (Jsem na univerzitě a zabývám se spoustou kravin) |
Lída. | 2139 |
15.10.2017 8:53:19
Diky, ja to hematolozce vyridim :)
|
Lída. | 2139 |
15.10.2017 8:51:35
Jsem na tom s pristupem do databazi z domova podobne.
https://atrium2.lib.uoguelph.ca/xmlui/handle/10214/5927 Tady zatim bez zaveru: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/study/NCT02341586 Z tveho psani jsem mela pocit, ze z kovu se proste ucinne zelezo nevstrebava. Ale to by se snad univerzity nepoustely do vyzkumu. Nezpochybnuju lepsi vyuzitelnost leku nebo jineho zdroje zeleza. |
angrešt | 114837 |
15.10.2017 8:48:25
A teda ještě se vracím na začátek - anemie trvající 10 let a nedostatečně reagující na užívání organicky vázaného železa?
Tak to spíš už dávno měla být zjišťována příčina anemie, opravdu je z nedostatečné stravy (jsi vegetariánka?), že je suplementace jediné řešení? Není primární příčina spíš jinde? Zvýšené ztráty? Porucha vstřebávání, např. celiakie? Nebo třeba kombinace s B12 karenční anemií, která při kombinaci s nedostatekm železa je v krevním obraze proti očekávní taky mikrocytární a tak bývá přehlédnuta...? To, co by mělo být řešeno, je primární příčina anemie, anemie je jen příznak jiného onemocnění. Ta primární příčina je nemoc, ne ta anemie. Nějaké pánve jsou v tomhle totálně mimo. |
angrešt | 114837 |
15.10.2017 8:31:06
Studie v Kambodži (v seriózním časopise je podle toho, co vidím, pouze jedna, ale nemám doma plný přístup, to bych musela hledat z práce) ukázala, že vařením ingotů se zvýší obsah kovového anorganického železa v jídle, statisticky významný efekt na zlepšení anemie kambodžských žen však nebyl prokázán. Může to souviset i s příčinami tamních anemií, ne všechny jsou z nedostatku železa, některé jsou způsobené vrozenými vadami hemoglobinu, takže se celkem nedá usuzovat nic, závěrem je nedoporučení používání železných ingotů pro vaření v Kambodži.
|
Cimbur | 64764 |
15.10.2017 8:24:02
Dík za nádherný souhrn s filisofickym rozměrem.
|
Agniezska | 123320 |
15.10.2017 8:20:41
děkuju moc , jdu si to pročíst!
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.