Re: Jak na kysané zelí?
Zelí nakládám léta. Postupuju následovně - zelák vypaříme horkou vodou (předem),stejně tak prkýnka a kámen na zatížení. Při samotném nakládání potřu stěnu zeláku cibulí (postup podle mamky, že by nějaká "dezinfekce"? ;) ), potom dám vrstvu zelí,osolím cca lžičkou soli, nasypu lehce kmín, přidám snítku kopru, pár koleček cibule, kousek křenu, přidám zase vrstvu zelí a důkladně upěchuju.A takhle pokračuju až do konce zeláku. Jen ten kmín dávám ob vrstvu.Občas přidávám i malá jablíčka - tak 3-4 do celého zeláku.Průběžně ochutnávám,jestli je dost slané.Navrch dám čistou bílou látku (namočenou ve slaném roztoku), na ni prkýnka,na prkýnka žulovou kostku a přikryju víkem.Do žlábku zeláku naliju vodu a může to kvasit
Odpovědět