Re: Zmenšující se potraviny
kroniko, já si roky říkala taky že neumím uvařit rýži.. ale poslední dva roky vařím takto, je to naprosto blbo vzdorné... a pak ještě durhý způsob, to s enaučil i můj manžel.. v mikrovlnce.. nesáčkovou sypanou - je na to speciální parní hrnec do mikrovlnky - co rýže, to dvojnáseobek vody, osolit, nebo ochutit, zamíchat, zavřít, dát do mikro na max výkon 10 minut, nechat chvíli odležet, otevřít, jestli už je OK, nechat, jestli ne, tak ještě 5 minut přidat...
jinak já vařím takto, všem chutná.. a vžřdycky. a každá rýže se povede - já teda většinou mám doma 5kg pytel bu´d jasmínové nebo basmati s lídlu, ta nám prostě chutná nejvíc
do hrnce dám máslo asi tak 2 cm plátek, rozpustím, do toho dám hrnek čtvrtlitrovej proprané rýže (properu studenou vodou tak, až teče čistá voda), restuju, až voní jako oříšky.. - poznáš tak, že rýže je taková už bílá.. skoro jako burizony (v této fázi ráda přidávám mraženou kukuřici a ještě lehce zarestuju). Potom zaliju 2 ma hrnkama vody,(stejnýma ve kterých byla rýže), osolím nebo okořením dle chuti (já jen solím, kvůli nežravému děcku), dám pokličku a od lehkého probublávání stáhnu plamen, natáhnu minutku - 10 minut s pokličkou, nechám tak nemíchám, nesahám, prostě nic. Pak vypnu a ještě dalších deset minut nechám odležet mimo plamen pod pokličkou. rýže je luxusní nelepí se a má úžasnou ořechovo máslovou chuť. a protože posledních 10 minut se už nevaří, nemůže se stát, že se ti připálí.
Takto se nelepí ani rýže na rizoto nebo nákyp.
Odpovědět