Ahoj, všimla jsem si, že je tu Angrešt, ale ocením rady i od ostatních. Děti si prosadily perníčky, nikdy jsem je nepekla, ale co by člověk pro smečku neudělal, že jo. Dostala jsem recept vyzkoušený od mamky (viz níže), použila jsem samé lepší suroviny, mouku Babiččinu volbu, Tatra máslo, skořici a cukr s rumovou příchutí, špatně mi to drželo pohromadě, nakonec z toho byly tři menší šišky, v lednici to bylo den a dva dny, dělám to postupně, rozdíl v tom nebyl. Karpály dostávají zabrat. Hodně se to drobí, perníčky jsou takové popraskané, jsou teda dobré, o to hlavně šlo
. Čím to je, že to nedrží pohromadě? Máte nějaký nápad? Ještě kousek těsta tam mám, asi budu dělat zítra. Děkuji. J.
Recept, u něhož je důležité těsto dobře prohníst a pak nechat do druhého dne odležet v lednici. Na základní dávku perníčků potřebujeme 500g hladké mouky, 100g másla /případně tuku Hera/, 150g moučkového cukru, 100g medu, 3 žloutky a ještě jedno celé vejce, 1-2 lžičky koření do perníku, a pokud chceme mít perníčky tmavé, pak ještě jednu lžíci kvalitního kakaa a lžičku jedlé sody/10g/, aby perníčky při pečení pěkně
vyběhly.
Je důležité vše dobře prohníst tak, aby v těstu nebyly šmouhy ani flíčky. Doporučuji nejprve promíchat vše sypké s moukou a teprve potom přidat rozehřátý tuk ušlehaný s medem a vejci. Když toto těsto necháme do druhého dne uzrát, snadno se bude rozvalovat, vykrajovat a péci. Perníčky pečeme při 170st.C. Pokud by se při pečení ve svém středu propadaly, je třeba teplotu zvýšit, když budou naopak pukat, znamená to, že pečeme příliš zostra, proto troubu zmírníme. Aby byly perníčky lesklé a hladké, potřeme je vajíčkem rozšlehaným s trochou citronové šťávy, a to ihned, jak je vyndáme z trouby, tedy pokud jsou ještě teplé. /já jsem to neudělala/. Perníčky podle tohoto receptu poměrně brzy změknou a nemusíme je proto připravovat měsíc dopředu. Přitom jsou trvanlivé jako každý solidní perník. Zdobíme je bílou polevou. Ať se vám povedou, pokud je budete dělat. Čau máma