19.11.2017 10:37:45 Buchli
Re: Zdravé a chutné obědy co nejrychlejší a nejpestřejší
Kuchařku ze Svatojánu jsem ti dávala před pár lety k Vánocům. Zkus se kouknout, i když je možné, že je to na váš vkus příliš vegetariánský.
Semihradské zelí - mleté maso na cibulce cca 20 minut, přidat uvařenou rýži a kysaný zelí, nasekaný nadrobno. Sůl, pepř, někdy přidám papriku, trochu rajskýho protlaku. Nebo nakonec kysanou smetanu. Taky se dá kousek dobré klobásky přidat. Děti to prostě milujou.
Kološvárské zelí - velmi podobně, akorát se to vrství do pekáče a ještě zapeče zalité osolenou kysanou smetanou. Takže první varianta je mnohem rychlejší.
Kari - cokoliv. Stačí cibule, česnek, olej, brambory, dýně, květák, mrkev, maso, dobré kari koření, nejlépe pastu. Taky to trvá poměrně krátce, jen bych trvala na kokosovém mléce, smetana fakt není ono.
Polévka Ribollita. Skvostné - mrkve, petržel, řapíkatý celer, cibule, česnek, opeče se na olivovém oleji, zaleje sterilovanými rajčaty a rajským protlakem, bobkový list, vařit cca 20 minut, přidat konzervu bílých fazolí a nasekanou petrželku a ještě 10 minut vařit. Příloha - bageta, parmazán, zapéct případně.
Rychlá boloňská, to už tady proběhlo, správně se to dusí hodiny a hodiny, při správném výběru masa se to taky dá stvořit do půl hodiny, je dobré kromě cibulky přidat nastrouhanou mrkev, řapíkatý celer, zalít mlékem.
Kofty - mělo by být mleté hovězí, ale i jiné maso bude dobré, smíchat syrové s nakrájenou červenou cibulí a česnekem, solí, pepřem, římským kmínem a hrstí oříšků, ideálně pistácií. Placičky smažíme na oleji, k tomu nějaký salát a hlavně dip z jogurtu, citronu, tymiánu a jiných bylinek.
Naše oblíbené bezmasé - vařené brambory (nejlíp ve slupce) opéct na troše oleje s paprikou a česnekem na plátky. Osolit. K tomu volská oka a spousta rajčat. No a samozřejmě dip - třeba z jogurtu n. kysané smetany s bylinkami, kořením, hořčicí, cokoliv. A worcesterská omáčka.
Polívky dle fantazie - třeba hustou koprovku se spoustou brambor, vajíček, kopru a kysané smetany.
Nebo fazolačku, klidně z konzervovaných fazolí. Ale to moc nemusím.
Teď v zimě je ideální i zelňačka s dobrou klobásou, postup známý, akorát nezapomenout vařit brambory zvlášť, se zelím nikdy nezměknou.
Naprosto obligátní bramborový guláš nemusí být symbolem špatné kuchyně. Vybrat fakt kvalitní uzeninu, dodat až úplně nakonec opečenou. Kromě brambor a cibule lze použít cuketu, dýni, mrkev atd.
Nebo směs zeleniny dušené na troše oleje - cibule, mrkev, brambory, cukety, k tomu bobkový list, kopr, až změkne, přidat krátce podušené mleté maso.
Jakékoliv rychlé omáčky k těstovinám - většinou na bázi rajčat. Hlavně v létě se spoustou cuket, ale taky jiné zeleniny, fazolí nebo cizrny.
Různé krémové polévky - nejen z dýně hokkaido, ale třeba krémovou pórkovou z brambor, pórku a másla, nakonec s kysanou smetanou a pažitkou. Skvělá je krémová z řapíkatého celeru. I z cukety je výborná.
Rizoto, takové to opravdové, nemusí tam být ani maso, prostě dusit rejži na cibulce a podlívat, hodí se tam houby, hrášek, různá zelenina.
Slané palačinky plněné špenátem, houbami, čímkoliv.
Tradiční špenát s bramborem a vejcem. Akorát špenát radši sekaný, ty mleté protlaky jsou fakt nechutné.
Gnocchí se špenátem a smetanou, sypané strouhaným sýrem.
Gnocchi s čímkoliv na bázi rajské omáčky.
Úplně nouzově kuskus s jakoukoliv směsí zeleniny, co se najde v lednici, a luštěnin v konzervě ze spíže.
Čočková polívka z čočky s konzervy s nočky.
POlívka z červené čočky bude rychle i bez konzerv.
Už mě bolí ruce.
Odpovědět