21.12.2017 11:19:25 Piggy
Vánočka - vše kolem kynutí
Dělávám vánočku podle jednoho receptu docela dlouho. Problém je, že se mi zdá, že nebývá moc nakynutá, zdá se mi malá v porovnání s ostatními co vidím...Chuťově je ale velmi dobrá, tak se toho receptu nechci jen tak vzdát..
Ráda bych zde porovnala výchozí množství mouky, droždí a konečnou velikost upečené vánočky (délka v cm). Také za jak dlouho vám vzejde kvásek z droždí a jak dlouho to necháváte kynout těsto před pletením? Jak poznáte, že je akorát vykynuté?
U mne 3 hrnky (cca 450 g mouky), lžíce rozdrobeného droždí, na kvásek musím čekat někdy až půl hod, než začně kynout, pak udělám těsto a nechávám kynout až několik hod, těsto je hodně měkké. Teplota - bud na ústředním topení stojí mísa nebo zahřeju troubu na 50°C a vypnu, vložím mísu přikrytou utěrkou a zavřu dvířka...
Výsledná velikost takové vánočky tak 23-24 cm...hm
Co dělám asi blbě?
Díky za rady a tipy.
Chtěla bych ze 4,5 hrnku ( tedy asi z 675 g mouky), tak ať je velká přes 30 cm!!
Odpovědět