Re: Pudrový cukr
Dvě hodiny na prosévání cukru považuji za zbytečné plýtvání drahocenným časem. Zdobené perníčky dělám i na prodej, dřív i v docela hodně velkém množství, takže mám prosévání cukru na jemné zdobení docela nacvičeno a tipla bych, že tak do půl hodiny mám v pohodě hotovo. Navážím si tak 250 g cukru (dlouhodobě nejlepší zkušenost mám s cukrovarem Vrbátky - modrobílé sáčky; Korunní cukr nebrat - ani pudrový, mně se vůbec neosvědčil) a nejdřív ho vezmu pře normální síto na mouku. Pak přesévám 3x přes běžné sítko na čaj (takové to širší, ale mám raději sítko určené jen na prosévání, u běžně používaného sítka se časem některá očka zanášejí a pak to dělá neplechu), pomáhám tomu kroužením a klepáním prstem po obvodu sítka, případně ke konci masíruju prstem shora vrstvu cukru, aby to šlo rychleji. Co neprojde, odklepávám na konci do mističky (použiju pak na něco jiného). Důležité je prosévat spíš v menších množstvích, nedávat plné sítko, pak to jde rychle.
Nakonec si vezmu mísu, tam dám bílek a ještě jednou přes sítko (takže vlastně přesévám 4x) tam postupně od oka přisypávám cukr a rovnou to míchám, až se mi to zdá dost husté. Pak cca 20 minut třu, až vznikne hezká hladká poleva a ta se dá přikrytá navlhčenou utěrkou a ještě uzavřená v sáčku skladovat pár dní v ledničce a postupně odebírat. Dělám ji zprvu spíš hustší a na použití si vždycky odeberu malé množství a přiměřeně ho naředím citronovou šťávou.
Odpovědět