| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Bezlepková dieta, celiakie

Hejného metoda výuky matematiky je v ohrožení

Josef Kubát

Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.

  (?)
[<<Předchozích 50] Názory 5160 z 19266  [Dalších 19206 >>]
magrata1 95172
13.6.2017 13:14:33
Mojí ségře k velkým zdrav. problémům stačí, když sní přirozeně bezlepkové jídlo kontaminované lepkem. Takže potřebuje bezlepkové jídlo vyrobené v bezlepkovém režimu.
Bezlepkové uzeniny byly ještě před pár lety, když najela na dietu, velká výjimka, teď už je jich naštěstí víc.
Lepek neočekávám v marmeládách a zavařeném ovoci a zelenině. Aspoň doma dávám bacha, aby se mi tam lepek nedostal, mám strach, že by se to zkazilo. I sýry jsou, doufám, v pohodě.
iiiiiiiiii 69750
13.6.2017 13:01:03
Minulý týden MF Dnes zveřejnila "Test potravin bez lepku" s podtitulkem "Jsou zdravější než klasické?". Noviny jsem koupila kvůli tomuto velkému nápisu na titulce. Uvnitř bylo ale pouze porovnání 10 vybraných bezlepkových výrobků a jejich lepkových variant. Srovnávala se cena, složení a výživová hodnota výrobku.
Bezlepkové potraviny obsahují spoustu emulgátorů, stabilizátorů, zahušťovadel, bzl. škrobů, xantanu, maltodextrinů, guarové gumy..., jsou mnohem dražší a z nutričního hlediska horší. A na vlně "gluten free" prý jede zhruba 10% populace, kupuje si bzl. potraviny , protože si myslí, že jsou zdravější než ty lepkové.

Nevím. Coby celiak bzl. dietu držet musím, takže mi ten článek přijde spíše jako provokace ~;), ale například přirozeně bezlepkové potraviny jako jáhly a pohanka skutečně zdravé jsou.

Ale hlavně mě zaujal závěr článku, kde autorka srovnává cenu výrobků:

... "Svoji roli hraje jistě to, že se tyto potraviny vyrábějí v menším množství. Ceny rostou rovněž úměrně s tím, kolik jsou vyznavači gluten free potravin ochotni zaplatit. Fakt, že jsou bezlepková jídla podstatně dražší, je jen utvrzuje v tom, že jsou kvalitní. Pro výrobce a obchodníky je bezlepková dieta skvělý byznys.
A tak se logo s přeškrtnutým klasem objevuje i na potravinách, kde bychom žádnou mouku ani nečekali, třeba na zeleninových chipsech, v párcích, dochucovacích omáčkách nebo ovocných bonbonech."

-------------------------------

Když jsme s lepkovou dietou začínali, lékařka i nutriční specialistka v nemocnici nás utěšovaly, že s počtem lidí na bzl. dietě bude cena potravin pro celiaky klesat. A tady se od autorky článku paní Hany Večerkové dozvídám, že je to naopak.
To mě překvapuje.
A zaráží mě přesvědčení novinářky, že se nedá očekávat mouka například v párcích, dochucovacích omáčkách a dalších. Naopak, jsem mile překvapena, když tam není. Vítám proto logo škrtnutého klásku i na zdánlivě bzl. potravinách. Je to snazší, než třeba na mražených hranolkách vyhledávat, jestli byly před předsmažením pomoučněny, do omáčky přidán pšeničný škrob a podobně.

Buchli 121873
3.6.2017 9:10:21
Stojany opravdu nic nezaručují, záleží na informovanosti personálu a majitelů obchodů. Často je to dost tristní. Třeba jsou vám schopni tvrdit, že špalda je bezlepková, a proto výrobek z ní mají správně zařazený v bezlepkové sekci.
Marka 140743
3.6.2017 9:08:12
Povšechné vědomí o celiakii je jedna věc (tu mám taky), ale podat dítěti ze zdravotním omezením bezpečnou potravinu, je věc druhá. Osobně bych jako matka takového dítěte nespoléhala v tomto na družinářku, jejíž náplní práce je něco jiného než oreintovat se ve stravování celiaků, diabetiků apod.
Marka 140743
3.6.2017 9:07:19
Co by tak ještě ta "líná družinářka" za pár šupů ve výplatě měla zvládnout? Vystudovat na dietní sestru?
Šuplík 137953
2.6.2017 18:35:29
Nase jidelna bezlepkove vari.
Stojany s bezlepkovymi potravinami bohuzel nic moc nezarucuji, jak mi sdelila kamoska, ktera ma deti celiaky.~d~~d~
Z+2 109449
2.6.2017 6:54:23
Tak jako jsou v obchodech regály Dia, tak i bezlepkové. Ten by mohla při troše snahy, snad zvládnout najít i vychovatelka z družiny.
Z+2 109449
2.6.2017 6:51:45
Divá Báro, tohle je přesně to nejhorší co se ve školství vyskutuje. Líný alibismus, který si omluví jakoukoliv neprofesionalitu a vždy si zdůvodní proč radši něco neudělat. To, že takoví lidé ve školství fungují a otravují atmosféru je strašná škoda. ~n~
sovice 18997
2.6.2017 6:51:19
Však naprosto korektní řešení je poradit se s rodiči na konkrétní typ sladkosti, případě požádat maminku, aby něco přinesla, pokud si družinářka není jistá. Tady, pokud jsem pochopila správně, družinářka nic neřešila a matce se neozvala.
Lada2 130679
2.6.2017 6:30:39
Lentilky uz jsou nově bez lepku.
[<<Předchozích 50] Názory 5160 z 19266  [Dalších 19206 >>]


(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.