Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
maargitt & dráčátka | 67638 |
14.7.2017 22:24:34
když už takhle, začala bych distributorem. POkud by do toho nějaký šel, asi by dokázal dát tip na nakladatelství. Ale je to o tom, že někdo musí koupit práva apod, nejde jen o překlad.
|
Alraune | 129596 |
14.7.2017 22:21:36
No, ono je to opačně. Nakladatel kupuje práva a vybírá překladatele. Že by si překladatel překládali, co je zajímá, to není moc obvyklá praxe.
|
Liaa | 29716 |
14.7.2017 22:13:48
Ad kterému nakladatelství: Takovému, které vydává podobně zaměřené tituly, zkrátka populárně-naučnou literaturu a nejlépe ze stejné oblasti. Dozvědět se, jestli na tom někdo už pracuje, nelze. To, že se o knize u nás na internetu moc nepíše, neznamená, že už někdo nekoupil práva a že se nepřekládá. Jedině najít odle oboru nakladatelství, do jehož edičního plánu by se kniha hodila, a oslovit dle kontaktů na webu redakci. Připravit si informace o knize, proč si myslíš, že by u nás byla užitečná, o tobě a tvých překladatelských/odborných zkušenostech, případně ukázku překladu. Pokud je to zaujme, zkontaktují majitele práv a zjistí, zda jsou ještě volná a případně za jakých podmínek.
|
Liaa | 29716 |
14.7.2017 22:12:36
Ad kterému nakladatelství: Takovému, které vydává podobně zaměřené tituly, zkrátka populárně-naučnou literaturu a nejlépe ze stejné oblasti. Dozvědět se, jestli na tom někdo už pracuje, nelze. To, že se o knize u nás na internetu moc nepíše, neznamená, že už někdo nekoupil práva a že se nepřekládá. Jedině najít odle oboru nakladatelství, do jehož edičního plánu by se kniha hodila, a oslovit dle kontaktů na webu redakci. Připravit si informace o knize, proč si myslíš, že by u nás byla užitečná, o tobě a tvých překladatelských/odborných zkušenostech, případně ukázku překladu. Pokud je to zaujme, zkontaktují majitele práv a zjistí, zda jsou ještě volná a případně za jakých podmínek.
|
Buchli | 121873 |
14.7.2017 21:58:14
Dozvěděla jsem se o knize, je to dejme tomu populárně-naučná věc, veliký hit a bestseller ve své domovině, u nás nevyšla, zdá se, že o ní nikdo zatím moc neví, aspoň podle internetu. Ráda bych ji přeložila, protože téma mě zajímá a připadá mi velmi užitečné. Jenže - jak to nabídnout nakladatelství? A kterému? Jak zjistit, jestli už na tom někdo nepracuje? Díky za informace, jestli do toho někdo vidíte.
|
Tizi | 106716 |
27.4.2017 19:44:01
Já na ně netlačím, už to je u ledu rok a naštěstí to je pro mě koníček a ne živobytí, takže jsem byla hodně trpělivá, ale teď jsem už pevně rozhodnuta to zkusit jinde. Předtím než budu zvažovat finanční spoluúčast, to ještě někde zkusím, ono nakladatelství je hodně a možná někde budou mít zájem.
|
picidada | 112974 |
27.4.2017 8:28:32
Rozumím ti, je to složitější, pokud do jakéhokoliv obchodního vztahu pronikne nějaká forma přátelství. Já to vidím maličko jinak. Knihy se čím dál hůře prodávají, dost možná jsou opravdu problém finance. Já jsem taky vydala pár knih u jednoho vydavatele, se kterým máme dobré vztahy, ale u té poslední jsem nabídla finanční spoluúčast.
Taky nemám ráda, když se lidi najednou odmlčí a dělají mrtvé brouky. Asi bych se fakt zeptala, zda mají reálný zájem a nebo zda se máš poohlížet jinde, případně vydat samonákladem. Prostě ať vidí, že víš i o jiných možnostech. Ale netlačila bych. |
Ridwen2 | 50940 |
27.4.2017 7:32:16
Jestli je to takhle, tak by bylo férové jim napsat, že chceš knihu nabídnout jinde, a ať ti dají do tehdy a do tehdy vědět, jestli a kdy ji chtějí vydat. Mají v tom už nějakou práci (korektury, obálka), tak aby se nestalo, že budeš jednat s někým jiným, a oni budou mezitím dál připravovat v blažené nevědomosti svoje vydání. Navíc je to možná popíchne k tomu, aby se rozpohybovali, pokud mají pořád zájem knihu vydat a jenom jim v tom bránily nějaké okolnosti.
A určitě by bylo dobré uzavřít smlouvu, pokud jde o oficiální vydání (tj. kniha má ISBN), chrání to především tebe, ale i je. |
Ráchel, 3 děti | 76748 |
27.4.2017 0:20:59
napiš jim, že pokud se do tehdy a tehdy neozvou, nabídneš ji k vydání jinde.
|
Kudla2 | 58452 |
26.4.2017 22:57:51
No a šlo by to s nima na rovinu?
Jako "hele, fakt tu knížku chcete vydat? pokud jo, tak máte přednostní právo, ale pokud ne, tak mi to řekněte a já ji vydám jinde"? |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.