12.10.2009 21:21:05 ben
Re: Zde máte konečně fakta
Článek jsem si přečetl a ač nerad užívám podobná označení, musím konstatovat, že je to snůška blábolů a spekulací postavených na velice vratkých základech. Většina údajů a popisovaných příznaků se odvozuje od účinků metylalkoholu na lidský organismus. ALE POZOR, aspartam neobsahuje metylalkohol (metanol) ale metylester. Z chemického hlediska úplně něco jiného a metylester nemá vlastnosti metylalkoholu. Chtěl bych ještě podotknout jednu důležitou věc. Mnoho tvrzení o nebezpečnosti aspartamu vychází z nešťastně opublikované studie, kdy byly formulovány některé domněnky založené na předpokladech vycházejících z testů provedených na krysách a v mnohonásobně větším množství, než jsou povolené dávky. Jak bývá pravidlem, rádoby odborníci se chytili senzace a objevila se řada "zaručených" zpráv a odborných informací, které negativní účinky vygradovaly až k absurditě. Čím morbidnější článek, tím větší popularita. Strach je mocná zbraň, bohužel zaslepuje. Vědecký svět ale nezaspal, jak si možná mnozí myslí. Naopak, byly provedeny seriózní studie a testy na desítkách tisíc dobrovolníků. Nechci rozebírat celou anabázi, ale závěr byl dost překvapivý. Povolená bezpečná denní dávka aspartamu je 40 mg na 1 kg hmotnosti za den. Na základě získaných výsledků dospěli odborníci z různých pracovišť k závěru, že aspartam je natolik bezpečný, že by bylo možné tuto dávku zvýšit až na 60 mg. Přesto WHO nepovažuje za nutné dávky zvyšovat, protože zkonzumovat stávajících povolených 40 mg na 1 kg za den je prakticky nereálné (80 kg člověk může denně bezpečně zkonzumovat 3200 mg aspartamu, což odpovídá asi 640 g cukru z hlediska sladivosti). Ještě jednu malou poznámku. Každý člověk je jiný a je také jinak citlivý na různé látky. Při vysokých dávkách jakékoliv látky se mohou objevit příznaky, které mohou být i nežádoucí. Pokud někdo zkonzumuje 100 mg hořčíku, nic se neděje. Pokud ho však bude 1000 mg, doporučuji nechat volnou cestu ke dveřím záchodku. Aspartam je v současné době odborníky považován za nejbezpečnější sladidlo. Je jen na každém čtenáři, zda bude věřit senzacím nebo vědeckým faktům. Chtěl jsem jen tímto příspěvkem vnést trošku reality do problematiky aspartamu a jeho nutričního používání. Dovolím si odkázat na jeden věcně zpracovaný článek o aspartamu (www.galenus.cz v části farmaka).
Odpovědět