9.2.2004 7:48:24 Katka
Re: Mám cukrovku...
Jano, ve světě už naštěstí zjistili, že dieta,která se obecně doporučovala a stále bohužel doporučuje u nás je chybná a právě ona může za to, že spousta diabetiků zemře na kardiovaskulární nemoci. Protože převládají živ. tuky a chybí kvalitní nezatěžující cukry a to ve formě polysacharidů - tzn. celozrnné obilniny, luštěniny apod.
Dokonce bylo zjištěno, že skupina lidí, která dostávala sacharozu, ale značně omezila či úplně vypustila živ. tuky měla cukr v krvi menší než skupina, která jedla klasickou diabetickou dietu. Jakmile došlo ve stravování k vypuštění nebo značnému omezení živ. produktů došlo k výraznému zlepšení všech výsledků, i když jedli spoustu cukrů v podobě polysacharidů.
Moje mamince jednou udělali test glukozové tolerance...ona absolutně nezvyklá na klasický cukr, protože ho nepoužívají (nepoužívají ani um. sladidla), výsledky nebyly uspokojivé a tak ji poslali do nemocncie s tím, že má diabetes. Když viděla stravu, kterou dávají diabetikům vůbec se nediví, že nedochází ke zlepšení, protože se již několik let zajímavá o makrobitiku a zdravý způspb života. V podstatě ten týden co tam byla, nejedla až na chleba nic...párky, taveňáky apod. odmítala, protože je nejí.
Cukr z ničehonic klesl na úplně běžnou úroveń a už nikdy nestoupl. Samozřejmě ji zařadili mezi diabetiky, doktorka ji napsala Metformin, také ho nebere. Jí stravu s minimem živ.tuků, občas maso, ml. výrobky vůbec, jí stravu s velkým podílem celých zrn a luštěnin, zeleniny a našeho ovoce.
Přestala jíst brambory, protože jejich škroby zatěžují slinivku.
Cukr v krvi má naprosto normální.
A umělá sladidla? Když se chce někdo trávit něčím, co je tělu absolutně neznámé a co je uměle vyrobené (vy jste někdy v přírodě narazily na aspartam nebo acesulfam K ?), nechť tak činí...já se jím vyhýbám obloukem, když nakupuju pro přítele, bohužel u běžných potravin to začíná být problém. A já jim stravu, jako moje maminka, proto sladidla "ano či ne" neřeším.
Odpovědět