27.2.2006 11:30:27 Tomas
Pořád ty samý nesmysly
Když si dáte vyhledat slovo ASPARTAM v google v českých stránkách, zjistíte že se prakticky všude jedná o modifikace jednoho a toho samého textu, který někdo přeložil a je publikovaný všude možně. Důležité je, že se v něm hemží jmény odborníků, doktorů a univerzit, které jsou docela možná vymyšlené. Ale hlavně zaráží fakta, která vypadají "logicky" a nikdo se nad nimi nepozastavuje. Třeba to, že aspartam se rozkládá při teplotách minimálně 4-5x vyšších než uváděných 40C (přibližně nad 190C), což je teplota, kterou běžně láhev Coly Light neprochází :) Stejně tak je to s tou toxicitou a karcinogenností aspartamu. Při jakém množství může být aspartam toxický? Při pár desítkách nebo stovkách miligramů nebo při pár kilogramech. To je dost rozdíl. Když vypijete během jednoho dne pět litrů octa, asi to bude něco jiného, než když vypijete pět litrů během 10 let ne? Účinky stejného množství aspartamu na krysu (která váží setinu váhy člověka a má jiné geny) je dost nesrovnatelné s vlivem na člověka a navíc se tyto studie zaměřovaly právě na stanovení množství, kdy je nějaká látka pro organismus toxická.
Jsou to prostě nesmysly a pokud nepijete 20l coly denně a nesladíte k tomu každých pět minut jedno kafe krabičkou NutraSweetu, tak na to klidně můžete zapomenout. Asi v případě těhotenství nebo nemocných je to něco jiného ale normálně zdravým lidem aspartam neškodí v malých množstvích víc než třeba cukr. Mimochodem rafinovaný cukr nemá s "přírodním cukrem" společného vůbec nic a obecně rafinované suroviny by měly být označované jako "zdraví škodlivé", protože se jich konzumuje mnohem víc než pár set miligramů.
Doporučuji třeba tento článek:
http://www.qmagazin.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=2246&Itemid=46
Odpovědět