E 12O - TARTRAZIN - žluté barvivo - může ohrožovat osoby alergické na acylpirin (v některých zemích je už zakázán)
E 127 - ERYTHROSIN - údajně může způsobovat rakovinu štítné žlázy
E 128 červené barvivo - vysoké dávky můžou způsobovat rakovinu ledvin (látka je povolená k barvení masa)
NEŠKODNÉ BARVIVO E 140, 141 - zelené barvivo - chlorofyl - z kopřiv. E 171 - bílé barvivo také neškodné.
Konzervační látky:
nejškodlivější kyselina sorbinová E 200 - 203
aditiva E 210 - 219 - mohou způsobovat alergie
E 220 - 228 - mohou způsobovat migrény
Oxid siřičitý E 220-228 - má negativní vliv na obsah vitaminu B1
K ošetření citrusových plodů se používá bifenyl E 230 - který u pokusných zvířat poškozuje ledviny a způsobuje rakovinu moč. měchýře
E 280 - 283 Kyselina propionová - zabraňuje plesnivění chleba a balených potravinářských výrobků. Je škodlivá a v některých zemích už zakázaná. U nás samozřejmě ne
E 310- 311 - mohou způsobovat migrény, stejně jako E320 která se dává do žvýkaček
fritovacího oleje, a výrobků z brambor
E 450 - 451 - mohou nepříznivě ovlivňovat metabolismus minerálních látek v kostní dřeni
Sorbitan E 491 - 495 - alergen, u zvířat rakovina
E 520 - 523 nejsou vhodné pro osoby nemocné s ledvinami a existuje tu možnost,že se podílejí na vzniku Alzheimerovy choroby
E 536 - u zvířat způsobil poškození ledvin
E 574 - součást některých nápojů a cukrovinek, způsobuje průjmy
E 620 - 625 jsou velmi rizikové, migrény, přidávají se do výrobků z masa, ryb, polévek, omáček, koření, bujónů, cukrovinek, nápojů
!!!! GLUTAMÁTY - způsobují u zvířat změny na játrech a mozku
Sacharin - E 954 - rakovina moč. měchýře