22.9.2007 11:01:50 zuzini
Re: Pro autorku
V poslední době reklama výrazně propaguje nízkotučné či netučné výrobky jako zdravé.Tuky jsou však zdrojem energie,chrání tkáně
a orgány a mají zásadní význam pro využití vitamínů A,D,E,K.K nejškodlivějším tukům řadíme umělé ztužené či částečně ztužené tuky
v margarínech,pomazánkách,smažených jídlech,pokrmech z fast-foodů,v brambůrcích,pečivu či sušenkách.Nízkotučné výrobky mají tuk často nahrazen cukrem a škrobem,tudíž mají více kalorií a jsou tak nevhodné např.pro redukční dietu.Tuky v živočišných potravinách jako máslo a maso jsou daleko méně škodlivé.Ke zdravým a potřebným tukům patří tzv.omega-3 a omega-9 mastné kyseliny.Tyto se nacházejí v rybách,avokádu,vlašských ořeších,mandlích,lněném,slunečnicovém a sezamovém semínku,olejích jako je řepkový,lněný,olivový,sezamový a podzemnicový.
Zdravé tuky podporují činnost mozku,snižují riziko srdečně-cévních poruch,vysokého tlaku,rakoviny,cukrovky ,duševních poruch,zpomalují stárnutí,podporují spalování tukových zásob.
Nedostatek zdravých tuků se může projevovat celkem běžnými příznaky jako např.zvýšená chuť na sladké,lámavé nehty,zažívací obtíže,neustálý pocit hladu,nadváha,podrážděnost,zhoršená koncentrace,deprese.suchá pokožka,únava,vypadávání vlasů,vysoký tlak,snadné nachlazení.ID
Odpovědět