Tentokrát se podíváme na takové paradoxy, jako je riziko vzniku vitaminového nedostatku v důsledku dodržování zásad tzv. zdravého životního stylu či dokonce při pravidelném užívání vitaminových doplňků.
Stravovací zvyklosti jako jedna ze základních charakteristik životního stylu mají na první pohled nečekaný vliv na vstřebávání, metabolismus a účinnost vitaminů. Dokonce i dodržování zásad zdravého životního stylu nemusí být zárukou dostatečného zásobení organismu vitaminy. Ba co víc, v důsledku extrémně pojatých a nesprávně pochopených doporučení a trendů může potřeba některých vitaminů dokonce stoupat! Jak je to možné?
Jíst zdravě neznamená pouze vyhýbat se všem tukům. Přítomnost tuků v potravě je jedním ze základních předpokladů pro úspěšné vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). V případě velmi přísného vyloučení tuků ze stravy hrozí organismu nedostatek těchto vitaminů. I v případě dodržování pravidel doporučovaných shodně všemi lékaři i dietology je tedy nutné mít na paměti pravidlo „všeho s mírou“. K zajištění všech fyziologických funkcí dospělého organismu je potřeba denně dodat ve stravě alespoň 25g tuku.
Potíže z nedostatku vitaminů mohou vzniknout také následkem různých nevyvážených stravovacích režimů, ať už jsou výsledkem dodržování diet (nejen redukčních) nebo součástí životní filozofie, osobního přesvědčení nebo třeba „jen“ zlozvyku:
S ohledem na výše uvedené je dobré nezapomínat, že energetický podíl hlavních živin ve vyvážené stravě by u zdravého dospělého člověka měl být následující: sacharidy 55 – 60 procent, tuky maximálně 30 procent (minimálně však alespoň 10 procent) a bílkoviny přibližně 10 – 15 procent z celkové energetické hodnoty stravy. Hlavní zdroje sacharidů by měly mít celozrnný původ, v případě tuků mají být upřednostňovány rostlinné oleje před živočišnými tuky, které by měly tvořit maximálně 1/3 z celkového množství přijímaných tuků. Podíl rafinovaných potravin nemá převyšovat 10 procent z celkové energetické hodnoty stravy.
Moderní kosmetické přípravky chrání kůži komplexně před mnoha vlivy. Kromě složek pro udržování optimální hydratace, výživy a ochrany před nepříznivými vlivy pracovního a životního prostředí dokážou chránit pokožku rovněž před ultrafialovým zářením. Na trhu dnes najdeme denní krémy s různě silnými UV faktory, jejichž výrobci slibují stále mladou a zdravou pleť. Ochrana před vlivem slunečních paprsků nepochybně je jedním z účinných způsobů, jak oddálit známky stárnutí kůže. Je ovšem dobré vědět, že i zde platí výše již zmíněné „všeho s mírou“. Vyloučení přístupu UV paprsků ke kůži znemožní vznik aktivní formy vitaminu D se všemi následky plynoucími z jeho nedostatku.
V poslední době velmi rozšířené používání vitaminových doplňků (často kombinovaných s různými minerály) tvoří kapitolu samu pro sebe. V lékárnách, hypermarketech či některých drogeriích je možné vybírat z ohromného množství přípravků. Otázkou je, zda jsou tyto často chemicky připravené a různě zkombinované přípravky přínosné z hlediska metabolismu samotných vitaminů. Ukazuje se, že původně dobře míněný záměr člověka izolovat vitaminy z přírodních zdrojů, zjistit jejich chemickou strukturu, připravit je v laboratoři a poté vyrobit velké množství vitaminových tablet slibujících věčné zdraví nemusí být tou správnou cestou.
V případě chemicky syntetizovaných vitaminů je narušena přirozená rovnováha v množství a vzájemném poměru jednotlivých vitaminů a ostatních nutričně významných látek. Vitaminy izolované z přirozených komplexů se hůř vstřebávají a jsou méně účinné. Například syntetický vitamin E může být téměř dvakrát hůř biologicky využitelný než přírodní vitamin E. Důkazem je například studie, která byla provedena v Austrálii u špatně živených dětí, jimž byly podávány velké dávky syntetických vitaminů a přesto umíraly. Existuje také řada dokladů o tom, že nadužívání jednotlivých vitaminů i různých vitaminových kombinací (často spolu s minerály) může být příčinou zvýšené potřeby a potažmo nedostatku jiných vitaminů. Proč tomu tak je?
Vitaminy se v přírodě vyskytují v komplexech s jinými vitaminy a s řadou dalších významných látek (tzv. fytofaktory či fytochemikálie). Během extrakce vitaminů z přírodních zdrojů se více či méně mění jejich charakter. Izolované vitaminy jsou proto jinak tráveny a metabolizovány než vitaminy přijímané v přírodní podobě. Izolace vitaminů z přirozených komplexů jim škodí hned z několika důvodů:
Vzhledem k výše uvedenému by tedy našim hlavním zdrojem vitaminů měl být dostatek ovoce a zeleniny, přičemž jejich množství ve stravě by denně mělo dosáhnout alespoň 400 – 500 gramů.
Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.
Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.