Lipánková mňamka, nastavovaná kaše a další dobrůtky pro nejmenší.
Libovolnou kombinaci zeleniny (podle toho, co zrovna máme k dispozici) a přílohu uvaříme společnědo měkka, rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme a přidáme vařené nebo dušené maso
TIP: nakoupené maso uvaříme nebo udusíme,vychladlé pokrájíme nebo rozmixujeme a rozdělíme do drobných porcí, které samostatně zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu, označíme datumem a uskladníme v mrazáku. Potom stačí dle potřeby jen vyndat jednotlivou porci masa a přidat do horké zeleninové směsi těsně před dokončením. Zeleninu je lépe nezmrazovat, protože ztrácí vitamíny.
Uloupané a nakrájené brambory uvaříme do měkka a v hrnci rozšťoucháme (pozor, nemixovat,nebo vznikne lepidlo), přidáme uvařenou lámanku (lámanka se ponoří do studené vody, v téže vodě se vaří po dobu 3 minut a potom se nechá pod pokličkou 15 minut dojít.) Společně s malým kouskem másla nebo margarínu vše rozmícháme na kaši.
Z vejce vyjmeme žloutek a podáváme ho místo masa nebo rozmícháme do kaše.
TIP: Místo žloutku můžeme podávat s masem nebo kousky šunky.
Těstoviny dáme vařit s kapkou olivového oleje.
Rajčata na pár vteřin ponoříme do vařící vody a potom hned do studené, abychom je mohli snadno stáhnout ze slupky, potom dužninu nakrájíme na kostičky a tvrdého bubáka odstraníme
Nakrájíme pórek na kolečka a hodíme ho na chviličku na rozpálený olivový olej, přidáme kousky rajčatové dužniny, zelený hrášek, případně kousek kapie zbavený slupky (je špatně stravitelná), podlijeme půl hrnkem vody a dusíme do měkka
Na závěr přidáme kuřecí nebo vepřovou šunku nakrájenou na kostičky
Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit nebo dusit (pokud nemáme maso připravené dopředu, přidáme k zelenině ještě kvalitní hovězí maso nakrájené na malé kousíčky) a tepelně upravujeme, dokud není vše měkké. Potom maso vyjmeme, zeleninu rozmixujeme na hladkou kaši a přidáme do ní pár lžiček bílého jogurtu. Vznikne výborná svíčková omáčka.
Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami a přidáme kousky masa.
Jablka oloupeme, rozkrájíme na kousky a zbavíme jádřinců. Vložíme je do rendlíku, podlijeme asi půl hrnkem vody a přivedeme k varu. Zakryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. V hrnku si rozmícháme jeden pudingový prášek v trošce studené vody, přilijeme do jablečného pyré, necháme zhoustnout a potom vaříme asi 2 minuty.
Do dortové formy navršíme piškoty, pokropíme šťávou z kompotu a přidáme kompotované ovoce (nebo poklademe čerstvým ovocem) a přidáme vrstvu jablečné hmoty. Postup opakujeme, končíme opět vrstvou jablečné hmoty. Dort necháme v ledničce ztuhnout, poté můžeme zdobit šlehačkou nebo ozdobit barevným sušeným ovocem.
V ochuzené podobě bez šlehačky dětem chutná jako výborná lehká svačinka
Do misky naklademe piškoty, přidáme vrstvu meruněk nakrájených na kousky a pár lžic šťávy, navrch dáme Lipánek a necháme ztuhnout.
Poslední fotky z emailového průvodce rodičovstvím.
Emailový průvodce rodičovstvím je zdarma pro všechny rodiče od početí do 6 let věku.
Těhotenství |
Dítě |
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.