29.10.2013 17:53:07 Winky
Re: Obed pro 15 lidi
no tak jestli ty coby kuchařka budeš doma a mít volné ruce do té doby než přijde horda jedlíků (tj. nebudeš je mít za zadkem a vařit pro 11 dětí v jejich přítomnosti), tak kliďánko můžeš ty řízky dělat. Já z jednoho kuřecího prsa udělám 4 podlouhlé "strips" - kuřecí proužky, když je nějaká oslava tak počítám cca 30-40 jich dělám a i s obalením to je do hodiny hotové, na dvou pánvích usmažené. Děti to milujou, snadno se to jí, pravda prstíky to trochu omastí (i když po usmažení dávám řízky na ty papírové utěrky na chvilku odsát tuk), uchovat se dají teplé v troubě takže to nemusíš mít na minutu přesně hotové ale mít trošku fóra.
Jestli se ti nechce stát u plotny, tak flákotu masa - vepřovou kotletu s kostí, větší kus v celku (kolik se ti vejde na hluboký plech), hodinku péct pod alobalem a hodinku odkryté, pak nakrájíš plátků kolik potřebuješ a je to i měkké aby to děti ukousaly (u hovězího to není jistota).
Ty kuřecí paličky jsou taky fajn.
Ušťouchat kaši pro 15 lidí jsem ještě nezkoušela - na to teda megahrnec nemám ale asi by to šlo a je vděčná - tj. většina dětí to jí. Jo a dceři jsem dělala do školy bramboráky, je jich tam 15 tak jsem počítala tři bramboráčky na jednoho (dělala jsem velikost cca lívanců z lívanečníku, ten nemám, by se mi hodil), taky jsem to měla za cca hodinu hotové. Abych nemusela strouhat tolik brambor, nastavuju těsto drcenýma ovesnýma vločkama které trošku zaleju mlékem (cca tak 1:2 vločky brambory). Nebo jdou dělat brambory na plechu v troubě, ty malinké kulaté, ovšem loupat je je trošku na palici a neloupané je moje děti například nechtějí (ačkoli jsou odrbané kartáčkem a ta slupka mi připadá chuťově fajn). To bych spíš udělala pro dospěláky

.
No a nebo varianta guláš s chlebem (můžeš udělat krůtí třeba), eventuelně "buřtguláš" a místo buřtu maso.
Odpovědět