Nekupovat mouku nazvanou "bezlepková", to je nesmyslně předražený škrob (škorb tvoří asi 40 % hmotnosti těhle namíchaných "mouk"), navíc to má zbytečně strašně vysoký glykemický index a mizernou výživovou hodnotu v porovnání s normální pšeničnou moukou.
Přeorientovat se na jídla primárně bezlepková, zejména se oprostit od přestavy, že pečivo je základ státu.
Když bezlepkovou mouku, tak skutečnou mouku, tedy rozemleté něco (pohanku, kukuřici...), bez míchaní škrobů a vůbec zvláštních přísad.
Vařím bezlepkově prakticky pořád, když se podíváš na můj FB, tak takřka denně tam dávám jídlo a tak 90 % je bezlepkového. Primárně bezlepková jídla u nás převažují a vařím je pro všechny dohromady.
Lepkové věci dělám výjimečně, pak tedy pro syna uvařím bezlepkové jídlo zvlášť, ale je s tím moc komplikací kvůli hlídání kontaminace (a to syn nemá celiakii, ale alergii, a maličké stopy lepku snese, o to je to snazší, ovšem použít stejný nůž nebo prkénko opravdu nemůžu)
Hodně se snažím hlídat, aby kvůli nepřítomnosti lepku nebylo jídlo nehodnotné - všechny bezlepkové náhražky totiž k tomuhle směřují, hotové pečivo je též málem z poloviny škrob apod.
Lepkové pečivo kupuju manželovi, já a starší syn si ho občas dáme, ale moc ne, zpravidla držíme basu s malým, ono to totiž i staršímu chutná mnohem víc, uvařená bezlepková jídla chutnají mnohem zajímavěji než nějaké pečivo
Sama si míchám vlastní směsi bezlepkových mouk na zahušťování polévek, škrob žádný :)
Pudink je laciná náhražka žloutkového krému, tak můžeš vařit žloutkový krém, nebo to dělat napůl, tedy žloutkový krém s méně žloutky pajcnutý kukuřičným škrobem (pozor, ne bramborovým, ten má jiný poměr amylosy a amylopektinu a tvoří slizovitost, ne třaslavost).
Těžko vypsat do jednoho příspěvku, bezlepkovým jídlům se věnuju dlouhodobě
, píšu o nich na facebook, na svůj web, v tištěné kuchařce je bezlepkovost jedním z kriterií a každý recept je označený, zda je bezlepkový (bezlepkových je tam tuším 180, na webu mám bezlepkových odhadem 100, na facebooku stovky nepočítané).
Vaření bez lepku mě vychází cca o 10 % dráž než s lepkem, hlavně to prodražují těstoviny, které občas mít chceme (starší syn těstoviny moc rád), tak ty tedy draho koupím. Pytlík za cca 90 kč(kupuju Garofallo), vydrží nám asi 2 týdny. Zkusila jsem dělat i bezlepkové těstoviny doma, jde to, ale dře to, na takové crcání s neposlušným těstem nemám čas.