magrato, mám ho na webu, ale v rozporu s tím, co jsem Ti psal výš, je v něm trochu sody, což je chyba, vzniklá v době, kdy jsem s tím teprv experimentovala, dnes už sodu rozhodně nedávám, zdůvodnění viz výše.
Na webu je z pohankové mouky, protože jsem s tím blbla v době, kdy syn nemohl lepek, ale můžeš ji normálně nahradit směsí žitné+pšeničné 1:1 a funguje to, dělala jsem to.
http://www.celorocnikucharka.cz/recipe/show?id=124
To těsto takhle, jak ho píšu, je prakticky jen záděl. Pekla jsem přímo z něho a dobrý, jen teda perníky měkly asi 2 měsíce
pro urychlení měknutí můžeš poté, co vyzraješ záděl, ho nechat pořádně zteplat (Zuzka dává nad páru, já to nedělala, jen jsem nechala misku s těstem před topením) a výše popsaným způsobem zapracovat 1/2 vejce, případně cca 15 g velmi změklého másla. Pokud by Ti pak těsto přišlo řídké, není problém trochu přihustit pšeničnou moukou, nijak významně to chuť neovlivní (vyzkoušela jsem). Popř,. pokud plánuješ ředit tím vejcem, můžeš už do zádělu dát cca o 20 g mouky navíc.
Recept u mě na webu je na 1 plech, tj. relativně maličká dávka, aby Tě to nepřekvapilo.
Celkově je to takové hraní si, jak třeba s kváskovým chlebem. Pevný recept nemá moc smysl, to těsto je takové živé, chová se každý rok trochu jinak (podle konkrétní mouky, ale taky podle počasí, hlavně vzdušné vlhkosti), jestli jsi hravá, bude tě to bavit