Re: Dlouho uleželé těsto na perník
Klidně ti napíšu svoje těsto na perníčky .
Základ je půl kg medu a půl kg hladké mouky . Med rozpustíš až peni,ochladíš čtyřmi lžícemi vody a zapracujes do prosáté mouky . Vznikne velmi hustá hmota,která musí ležet měsíc ale vydrží i rok a déle. Musí ležet minimálně týden.
Pak ušleháš 4 žloutky ,čtvrt kilo moučkového cukru a 4 g amonia,přidáš perníkové koření a postupně po kouscích medový zaklad. Lepkavé těsto postupně zahustíš hladkou moukou. Definitivní těsto je měkké, lehce lepkavé, ale dobře se rozvaluje,i když se musí hodně podsypávat. Péče se na 150 st. na pečícím papíře,po upečení se perníčky potiraji vajíčkem rozslehanem ve smetaně. Pečou se do zlatava.
Domácí perníkové koření .
20 hřebíčků
10 kuliček nového koření
Skořice,anýz,fenykl,badyán se utluče v moždíři
Perníčky s ním voní až k sousedům.
Po upečení jsou ihned k jídlu.
Odpovědět