23.2.2018 13:57:34 iiiiiiiiii
Re: Cukrfree hnutí
Ovoce je nedílnou součástí mého jídelníčku. Skoro celoročně jablka, v létě třešně, višně a bobuloviny.
Vždyť se i říká: "Lékaře nezná ten, kdo jí jablko každý den".
Zde je rozhovor s autorkou cukrfree kuchařky. Nějak mě nepřesvědčila, zjm. tím, jak líčí své bývalé stravovací návyky. Byl to děsný extrém, obávám se, že přešla do dalšího.
Úryvek z rozhovoru:
Lidovky.cz: Váš blog i vaše kuchařka se jmenují Cukrfree. Co vlastně znamená jíst bez cukru? Musí lidé vyloučit i přirozené cukry, nebo se to týká pouze rafinovaného cukru?
Nejdříve jsem začala eliminací fruktózy, která je ve větším množství pro tělo toxická. Ta se původně skutečně vyskytovala pouze v ovoci, v medu a menším množství i v zelenině. V dnešní době se ale vyskytuje ve většině průmyslově zpracovaných potravin a to je problém. Záleží, z jakého důvodu do cukrfree jdete. Pokud máte problém se závislostí na cukru a na sladké chuti, bude potřeba na určitou dobu vysadit sladkou chuť úplně (včetně ovoce). Pokud jdete do cukrfree kvůli například prevenci různých civilizačních onemocnění a cukr ve vás nevzbuzuje chutě a jste jinak zdraví, můžete ve svém jídelníčku čerstvé ovoce (nikoli džusy nebo sušené ovoce nebo pyré) v menším množství zanechat. Základem by však měla být zelenina, která stejně jako ovoce obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu, ale na rozdíl od ovoce i daleko menší množství cukru. Je také třeba myslet na to, že ovoce v našich končinách nebylo rozhodně celoroční záležitostí a není tak pro nás přirozené konzumovat sladké ovoce během celého roku. Dále je samozřejmě potřeba vyřadit veškeré potraviny a nápoje s přidaným cukrem, stejně tak džusy bez přidaného cukru, různá sladidla a vysoce průmyslově zpracované potraviny.
Zdroj: https://www.lidovky.cz/cukr-vyvolava-jen-dalsi-chut-na-jidlo-zavislost-na-nem-je-progresivni-rika-blogerka-ge2-/dobra-chut.aspx?c=A180222_114821_dobra-chut_ape
Odpovědět