| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Montessori škola

Hejného metoda výuky matematiky je v ohrožení

Josef Kubát

Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.

(?)
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 808  [Dalších 758 >>]
Delete 8214
20.12.2016 19:41:33
Yuki,

v Montessori ty jako průvodce nemusíš děti ničím "nadchávat", základem všeho je právě jejich vnitřní nadšení pro činnost. Tvým úkolem je především organizace, dohled nad těmi činnostmi, případně dopomoc při hledání vhodné činnosti, u těch nejmenších vedení, jak si práci organizovat, kterou pomůcku na co použít...a pak spíš jen dohlížíš.

Některé děti potřebují dohled větší, nějakou dobu jim trvá, než získají takovou sebekázeň, aby všechno klapalo, jiným můžeš poskytnout dlouhé vodítko a být jim k dispozici, až když to vysloveně vyžadují.

Pak to chce trochu promakat společné činnosti (výchovy), aby to bylo zajímavé pro všechny ročníky, plus vedení elipsy, ta mně osobně přijde nejnáročnější.

Nadšení nadřízených se dá dobře využít k získání různých pomůcek a dalších potřebností.
Yuki 00,03,07 49504
20.12.2016 19:14:45
radši neodpovím, v tomto kraji jiná taková škoal není... a možná ani v některých sousedních
Alena 129302
20.12.2016 19:11:03
ja myslim, ze osobni nastaveni jako flegmatismus nebo cokoliv podobneho nema s vhodnosti pro ucitele mnts, co delat. SPis mi teda podle popisu ta reditelka pripada jako divny brouk... smim se zeptat aspon kraj v kterem se ta skola nachazi?
Alena 129302
20.12.2016 19:06:34
Ale bez asistentky se to podle me delat neda. Pokud nekdo lanari ucitele do tridy bez asistentky, kde jsou tri smichane rocniky a deti treba dvacet, tak je jasne, ze moc nechape o co jde nebo si dela z ucitelu otroky a z rodicu blazny.
Jinak existuje mnts kurz pro ucitele, ktery by mel do zacatku vyrazne pomoc.
Yuki 00,03,07 49504
20.12.2016 19:03:59
mně by asi ani ten systém práce nevadil, zatím netuším, jestli bude asistentka, nevím nic, ale já takto vpodstatě učím i letos, jen jinde, takže dělat s každým jinak a něco jinýho mi nevadí, jsem multifunkční, to mi taky nevadí, spíš si nejsem jistá jinou věcí. Mluvila jsme zatím jen s ředitelkou, to její nadšení... nevím, jestli bych dokázala být takto nadšená, teda vím, nedokázala, protože nechci, tak jestli by to nevadilo. Já nesnáším fanatismus a tady jsme měla dojem, že se každá věta dá shrnout do "my jsme nejlepší", já sice vím, že ten systéím je super, úžasný, ale ne všem to vyhovuje, pro každýho je super a úžasný něco jinýho

no a taky nejsem přirozeně "furt happy" s americkým úsměvem a nadšením sálajícím z každýho gesta a pohledu, jsem totiž flegmatik a svoje emoce si přirozeně nechávám pro sebe, cokoiv jinýho je proti mé přirozenosti a tak bych to neuměla dělat - nevím, jestli by právě toto nebyl brzo problém

ale možná to tam tak taky běžně není, třeba měla ředitelka jen potřebu zářit
maargitt & dráčátka 67638
20.12.2016 17:51:09
z pozice matky dítěte které do podobné třídy chodí si myslím, že pro učitele je nejzásadnějším problémem a úskalím zříci se disciplíny ve smyslu "teď si nalistujeme"....
většinou máš tři ročníky ve třídě, tzn. věnovat se prvňákům a zabavit druháky a třeťáky, případně najít společné činnosti a rozdělit je apod
v případě věkově homogenní třídy je to podobné, jen jsou ty skupinky v rámci jedné třídy- části se věnuješ, část něco dělá, další pár si pracuje třeba s pomůckami apod.
měla bys asistentku? myslim montessori asistentku. To je dost zásadní.
podle mě je to skvělé, ale málokdo na to má nervy.
Yuki 00,03,07 49504
20.12.2016 17:08:10
Je tu prosím někdo, kdo učí v montessori škole?

Mám (zatím teda ne úplně jistou) nabídku na toto místo a vůbec netuším, co by to obnášelo. podívat se do školy je dost nemožné, protože jsem v práci.

Hodně mě to láká. Kdyby tu byla taková škola pro nejmladšího, jako rodič bych neváhala. Ale neumím si představit, jestli to zvládnu já jako učitel ~d~
26.11.2016 14:48:28
to je ale nesmysl a zobecnění zjevně od někoho, kdo vůbec neví, jak to funguje

neříkám tedy, že se to n+ěkde nemohlo stát. ale bude to výjimnka.

u dcery ve třídě všechny děti pracují. Na to aby se někdo flákal není prostor - dětí je málo (15), a když dělají s montessori pomůckami, jsou s nimi dva asistenti. S učitelkou jsou sice většinou sami, ale to má jedna část samostatnou práci a druhá část něco dělá aktivněji. Pak se to prohodí. POdle mě je to naopak spíše záhul pro děti, dcera si občas stěžuje na únavu. Chybá jí přestávky (mají jen jednu 9:30-10)
26.11.2016 14:36:33
mám dítě ve třídě s montessori prvky.... není to klasická montessori
ale řád tam nechybí, ty děti ví,. co budou kdy dělat, jen to jsou věci, které se jinde nedělají (učení se s pomůckami apod) mají povinnosti, o kterých vědí
je to saozřejmě i učitelkou, ta naše je z ého pohlůedu skvělá, ale bohužel koncem roku odejde do důchodu.
ale každý rodič je jiný, před týdnem odešla dceřina kamarádka, asi tam byl tak trochu dojem, že je to "pomocká škola, když mají ty pomůcky".
v každém případě, dceřiny stejně staré kamarádky děkají ve škole zhruba to samé co dcera.
A ano, požadavky na rodiče asi jsou trochu větší. I když - tady jsem byla od začátku roku asi 4x ve výuce + jsem s dcerou dělala nějakou prezentaci. ÚKoly si dělá sama, tam na mě téměř žádné nároky nejsou.
ve škole, kamn dcera chodila předtím, se rodiuče mohou přijít podívat asi jednou za půl roku, ale úkoly jim trvají denně dvě hodiny. teď už se cukají i ti loni méně nadšení.~o~
jen tak 88930
25.11.2016 9:58:55
Dcera chodila do waldorfské školky rok, pak jsme jí dali do státní. Byla tam různá pro a proti, asi jako všude a hodně záleželo na učitelce, která tam byla. Spolupráce se školkou byla vlastně povinná... třídní schůzky, různé slavnosti, tvoření...často o víkendu, což mi nevyhovovalo a pokud člověk nespolupracoval hrozilo vyloučení ze školky.
[<<Předchozích 40] Názory 4150 z 808  [Dalších 758 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.