Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
Dream | 17791 |
1.9.2010 10:45:18
Péťo, já ti samo rozumím. Ta neuroložka, u které jsme teď byli je fakt vyhlášená na děti s ADHD a nijak nezapochybovala. Včera jsem našla i nějaký pěkný shrnutí a článek o poruchách ADHD, kde naprosto všechno sedělo. A pravda je, že některé ty rysy jsou prostě stejné jak u ADHD tak u AS. Dala jsem si teď dost práce s tím sledovat ty jeho myšlenkové pochody a on nemá problém s vyhodnocením situace, nemá problém se vcítěním se, naprosto chápe zákonitosti. On je prostě jen strašně impulzivní. Má prostě "slabý nervy" Takže nezvládne situaci zvládnout v klidu, přestože podle mě naprosto chápe co a jak.
No, my pokročili...Včera jsem nasadila R. a byla jsem fakt překvapená. Řekla jsem si, že musím zjistit jak zátěžově funguje a vytáhla jsem sešit s předepsanými tiskacími písmeny s tím, ať si zkusí napsat psací co si pamatuje. Co nebude vědt, že spolu doplníme. Vydržel hod a půl sedět, napsat co věděl, co si nepamatoval tak si sám dohledal ve starých písankách a celkem pěkně to všechno napsal. U nás nevídaná věc, klasika by byla napsat co ví a pak řev a padání ze židle, že neví a nebude a tak...Pak ještě sám od sebe našel v písance nějaký rébusy, který chtěl sám luštit a když měl jedno blbě a já mu to řekla tak nenásledoval klasický řev a jekot, ale v klidu si to opravil! Také nevídané. A poslední zkoušku si připravil chudák sám. Má takovýho skřítka z moduritu či čeho, koupil si to někde na výletě se školou, hrozně ho miluje, má pro něj domeček a ten skřítek mu vypadl z ruky na dlažbu a samo se urazil kus ruky a nohy. Sice natáhl na pláč, ale nerozeřval se, v klidu jsme si řekli, že to slepíme lepidlem, který odpol koupíme v Pze! Holky, chápu, že pro vás naprosto běžný věci, ale u nás hrozně ojedinělý V Pze vydržel asi půl hod v MaS než jsem si vyzkoušela několikero oblečení, běhal mi pro jiné velikosti, zatímco nejstarší a manžel se už hroutili před kabinkou. Pak zvládl další nákup bot (mých) a nakonec si vybral v hračkách malou krabičku lega přestože chtěl původně velkou. No a doma jsme zjistili, že jsme zapomněli na lepidlo. Normálně to přešel bez řevu, že holt příště.... Dneska je se St. v práci, hrozně po tom toužil, tak nevím, co se tam děje. Uf, omlouvám se za elaborát. Jo, a příští týden jdeme na to vyšetření percepcí a uvidím co dál. Vím, že K. má stop stav a nové objednávky od listopadu, tak mám čas se rozmyslet. A jak jste všichni zahájili nový školní rok? Nám začíná až v pondělí u malých, dnes šel jen velký prvně na střední, to to letí! Takže my zatím prázdninujem vesele dál, hurá. A co Michel a Víťa, jak se jim líbilo prvně? A ostatní již zaběhnutý školáci? |
PetraSluníčko+KVítek02+Toník12 | 10683 |
31.8.2010 10:56:13
Pavli,
to chce vážně odbornou konzultaci... Vím, my jsme do Krče k PhDr. Krejčířové taky čekali 5 měsíců (asi tak), ale doporučila mi ji naše známá (též PhDr.), že je u nás v republice na takové "případy" jedna z nějvětších praktiků. Pobyli jsme tam asi 2 hodinky. Nejdřív jsme si krátce povídali, pak si hrou Víťu testovala, pak zas povídali a konečnou zprávu nám poslala domů. Jen jsem ex-post zjistila, že jsem ji zapomněla říct (v rámci anamnézi), že má František také psychické potíže a před nějakou dobou několikaletou pravidelnou psychoterapii... A jak už jsem Ti psala (anebo ne?), to je jako odborník právník anebo účetní... já také vím, jak si spočítat mzdu, ale pokud chci přesnou, jasnou odpověď, volám dlouholetou mzdovou účetní... když chci poradit nějakou drobnost v DPH např. do Německa nebo na Ukrajinu, volám daňového poradce, který se věnuje DPH ve vazbě na zahraničí... když mám zlomenou ruku, jdu na chirurgii... víš, co myslím? Tady v Olomouci jsme v PPP také byli, ale nemají tu tak široké zkušenosti... A mmch, copak to pediatři měří za skóre po porodu? |
Dream | 17791 |
27.8.2010 12:02:29
Proboha, to by byla moje smrt!
Teď jsem zabrousila na diskuzi autíků, kde jsou i maminky aspíků a dost mě zarazilo, kolik podobných znaků má Adam. Při některých příspěvcích mě tedy trochu mrazilo a přemýšlím jaký je rozdíl mezi ADHD a Aspergerem.... |
27.8.2010 7:26:50
Jo jo vstávání už trénujeme od pondělí Taky by se v ZŠ v Olomouci divili, že vozím Víťu až na oběd...
to jen já celé prázdniny vstávám 4:45 Ehm, vlastně můj choť 3:15 - 3:30 |
Dream | 17791 |
26.8.2010 22:55:23
Péťo, to nemusí být ani příbuzný, ale lidi to prostě říkají. Cosi ve smyslu - tak už jen týden a zas ti začne dřina viď...samý povinnosti, žádná zábava...A to si představ, že u nás zapracují už ti starší školáci, kteří tady vykřikují, jaká je to pruda, že zas začne ta neskutečná "votrava, vopruz, blbá škola...". Takže u nás už asi nepomůže ani maminčin nadšený optimistický tón ve smyslu - těšíš se, co nového se naučíš (odpověď - už všechno umím), moje- no tak aspoň na kamarády se těšíš viď (odpověď - Kubík se mi odstěhoval tak tam nebude). No vymýšlej nějaká pozitiva s tímhle přístupem
Zítra se vrací po týdnech u babičky. Vydržel fakt dlouho a docela se už těším, že začnem trochu něco připravovat a cíleně dělat. Aspoň musím začít s postupným krácením večerky a dřívějším vstáváním, protože v 10 do školy fakt vstávat nemůže |
26.8.2010 12:58:31
Zdarec!
Tak asi provětrám faldíky svému tátovi... No, co myslíte, že řekl Víťovi v úterý večer do telefonu (a to si ho kvůlivá tomu speciálně volal), prý "Vítku, tak už Ti zbývá jen týden prádnin a pak už jen škola." Ehm, a ten tón, ten tón Já jsem ráda, že se Víťa od konce května do školy těší a ten můj otěcko fakt nedomýšlí slova PS: Doufám, že vy kolem sebe moc takových lidí nemáte... Stále hasit nějaké požáry, kdo zapálil někdo jiný, je na budku Příjemné prožití do 1. září |
Dream | 17791 |
20.8.2010 15:46:09
Tam prý jsou neskutečné objednací lhůty. Ono je fajn, když se člověk uklidní, když mu někdo z venku řekne, že je vše ok. Já si myslím, že nic zas tak extra tragického neprožíváme, jsou mnohem horší věci, děti fakt nemocné. S tímhle si poradíme. Máme dobrou učitelku, spolupracujeme, uděláme maximum. Adam je zas zlatej, pokud je s námi sám, bez sourozenců a dalších dětí. To je úžasnej. Dá se s ním skvěle povídat o všem možným, je prostě jak někdo jinej. Nějak bylo a nějak bude.
|
19.8.2010 9:07:29
Víš, PAVLI, abychom něco nezanedbali, tak jsme právě loňské léto zajeli i do Prahy k PhDr. Krejčířové. To už jsme měli za sebou několik konzultací v PPP v Olomouci.
Mno, v té PPP mě moc neuklidnila. Do Thomayerky mě nasměrovala známá (psycholožka, která +-6 let pracovala s hyperaktivníma dětma v Kroměříži). Až teprve tam jsem se uklidnila. Vítek je totiž Střelecké eso, vždycky na konzultacích skvěle spolupracuje, drží energii na uzdě, předvádí jak je chytrý... a vyjdeme ze dveří a... komentář z Krče, když jsme vyšli z nemocnice k MHD mluví za vše "Teď by ho paní doktorka měla vidět, jak skáče metr vysoko, jak ho musíme chytat před přechodem, aby nevlítl pod auto, jak mele pantem a nezastaví..." atd. atd. A toto byla dlouhá věta mého nemluvného muže A nemluvě o raní cestě do Prahy (bavil se celý rychlík, jen my ne ) Ale až takové potíže jako Váš Adam Víťa nemá. Nějak mu ten mozeček dozrává sám. Svým tempem. A jsem velice ráda, že jsem ustála a obhájila ten roční odklad. A jak už jsem psala, možná vyvstanou nějaké další potíže ve škole... ale už máme prošlápnutou cestu do PPP |
Dream | 17791 |
18.8.2010 18:11:57
Proboha, tak to je Víťa jak naše Aneta, která půjde do 5.třídy...no, možná přes prázdniny vyrostla a bude mít ke 140, ale nohu má stejnou, váhu taky. Proto mě přišel tak šíleně ohromnej. Teda nepřišel, on je
Tak o těhlech kurzech jsem taky hodně četla, knihu taky, ale ten náš problém je prostě jinde. Je v nezralé CNS, neschopnosti se koncentrovat, špatné motorice, s tím spojené špatné vizuomotorice, nemáme jistou lateralitu. No, nechám mu ještě vyšetřit ty percepce a uvidíme. Evi, to je pak dlouhodobá záležitost, klidně do puberty. Já toho načetla plno od absolutně negativních po pozitivní komentáře. Mně vysvětlovala MUDra, že pokud je člověk opravdu nemocný, což Adam podle jasně prokázaného záznamu na EEG je, pak ten lék působí přesně na ta nervová zakončení v mozku, která jsou oslabená, cíleně je podpoří a nemůže se vypěstovat žádná závislost. Pokud by lék užíval člověk zdravý, pouze na podporu svých možností (třeba student v období zkoušek), může si na léku vypěstovat závislost. Negatvivním doprovodem může být zhoršení impulsivity, v tom případě by se lék měnil na jiný. Měl by mu dopomoct k dozrání CNS, lepší koncentraci a lepšímu uplatnění svých schopností (protože iq má vysoké, zatím vše dohání právě tím, ale v budoucnu by to stačit nemuselo). Ke K. chodíme, přes prázdniny tedy ne, ale na konci srpna se zas musíme objednat. Už nám chybí jen S a R, podle ní i ten fonematický sluch se srovnal. To nevím, musím to vyzkoušet na nějakém diktátu, ale zatím to nehrotím, stejně je u babičky. Zkusím to na konci prázdnin. My máme týden k dobru, dělají nějakou rekonstrukci tak děti nastupují až 6.9. Závěrem tedy fakt nevím. Mám kamarádku, která má osobní zkušenost s R. u syna a ona ho chválí, že jim strašně pomohl překlenout tu nejhorší dobu. Teď je klukovi 13-14 cca a říká, že už to je o něčem jiným. Zatím ještě ho bere,ale možná už ho vysadí. Býval by snad skončil v polepšovně nebo zvláštní škole (pozor, velice inteligentní kluk). No a pak si přečtu ty šílené studie a jsem zas na začátku. Už jsem se rozhodla, zkusíme to....uvidíme....Prostě mi přijde šílený, že by "jen" kvůli své absolutní neschopnosti koncentrace nebyl schopen prodat svoje znalosti a dovednosti, byl vnímán jako vztekloun (což samo je) a zaškatulkovanej do problematiků... Evi, tak to celkem válčíš s kojením, viď. Ono se to určitě zlepší, chce to čas a holt nutit Alexe do většího A Až budeš provozu schopná, dej vědět, dáme nějaký kafčo. Napíšem Janě a uděláme minisrazík. |
18.8.2010 11:36:28
PS: Jen rodiče vypadají stále šíleně (pročpak si stěžují, když mají tak skvělé, hodné a poslušné dítě?
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.