| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Peníze a bydlení : Koupě, prodej, pronájem nemovitosti

Hejného metoda výuky matematiky je v ohrožení

Josef Kubát

Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.

(?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 15009  [Dalších 14989 >>]
margotka78 alias shit-roller 108560
29.3.2018 18:42:37
Ano, vidím to tak, že pokud na daň zakladatelka skutečně nemá, tak leda odstoupit od smlouvy, ale vyhádat si navrácení blokovacího depozitu ( odměny RK) s tím, že jí nebyly sděleny veškeré informace, které udávají konečnou sumu koupě nemovitosti i s daní. Ale bude to těžké, povinnost je ze zákona. A taky pokud už banka schválila úvěr, tak to bude taky náročné.
Dari79 114243
29.3.2018 18:00:57
No, o tomto problému se "ví" necelý rok. Do té doby taková blbost nikoho ani nenapadla, bohužel, není to první případ, kdy Babišovo MF rozhodlo o nějakém centrálním postupu (výkladu zákona), který negativně dopadá na lidi, ale VEDE k vyššímu výběru daní, aby se pak měli čím chlubit.

Fakt je ten, že loni v létě, kdy jsi rezervaci dělala, už se o tom vědělo. Je možné, že v době, kdy se domy začínaly stavět (?), se o tom ještě nevědělo a že stavebník (developer) počítal s dosavadní praxí o osvobození jednotek od daně... Čili cenu bytu nastavil s ohledem na tuto skutečnost.

Souhlasím s tím, že RK jako odborník o tomto vědět minimálně měla.

Na druhou stranu, těžko hovořit o nějaké zatajené povinnosti, ta povinnost zaplatit daň vyplývá ze zákona.

Ty máš tedy jedinou "právní" šanci, příp. odstoupit od celé smlouvy z důvodu, že jsi byla uvedena v omyl, pokud ti oni výslovně řekli, že převod je od daně osvobozený s tím, že kdyby jsi věděla, jaké jsou celkové náklady (tj. kupní cena + daň + provize), že bys zájem o koupi neměla.

Pokud ale obecně ten byt chceš, tak se s tím holt musíš smířit... Ano, můžeš zkusit domluvit s developerem nějakou slevu, která by ti daň částečně kompenzovala, případně spojit se s ostatním 23 budoucími majiteli, kterých se to týká stejně jako ty a můžete zkusit "tlačit" společně. Samozřejmě můžeš zkusit i žádat o slevu z již zaplacené provize, ale jestli ti vyhoví, těžko říct. Soudit se je kravina, můžou klidně tvrdit, že tě informovali ústně... (jedině fakt společný postup všech, tak budete mít větší sílu...).
Mirka Mirka 155891
29.3.2018 16:46:26
Jsou dvě možnosti: Buď jsou v realitce diletanti, kteří o tom nevěděli nebo to schválně zatajili. Přikláním se spíše k druhé variantě. Bez ohledu na to si shrábli odměnu přes 5% už na počátku. Zač ? No přece za skvělé zastupování klienta, jeho informování ve všech směrech, právní náležitosti atd. Chce se mi zvracet.:-©
kopretinka3 89620
29.3.2018 16:43:53
MIRKO JÁ SI BHUŽEL MYSLÍM, ŽE O TOM ANI TEN MAKLÉŘ NEVĚDĚL.... A NEUDĚLÁŠ S TÍM NIC....
Mirka Mirka 155891
29.3.2018 16:39:11
Zákonodárci udělali botu v zákoně, zapomněli na skutečnost, že developeři začali v poslední době stavět novostavby se 3 byt. jednotkami, kde nemusí být např. kočárkárna. Největší "sranda" na tom je, že finanční úřad v těchto případech striktně nařizuje platbu daně, i když byl zákon primárně určen pro osvobození všech lidí, kteří si jako první nabyvatelé kupují novostavbu. Spíše mi přijde jako neskutečná drzost od makléře, že mi tohle zatajil a e-mail s vysvětlením poslal až po 9 měsících od začátku jednání (těsně před povinnostmi, které vyplývají z dávno podepsané smlouvy o smlouvě budoucí). Jednoduše řečeno: Do 10.4.18 bych měla vysolit 70% z ceny bytu a zbytek letos v zimě. Navíc pak ještě musím zaplatit daň v řádu desetitisíců do února 2019. Můj příspěvek byl spíše mířen proti realitce, jakým způsobem se bránit...
margotka78 alias shit-roller 108560
29.3.2018 16:35:54
Ano, tahle výjimka mě nenapadla.
I tak ti tu informaci ale měli dopředu sdělit.
77kraska 132593
29.3.2018 16:18:29
proc by zakonodarce nechtel osvobodit zrovna bytove domy do 4 jednotek, kdyz osvobozuje RD a bytove domy nad 4 jednotky? je v tom nejaky umysl zakonodarce?

obratila bych se na danoveho poradce, at mi pomuze....treba i soudně
Rozkládací sedací soupravy na Favi.cz - největší výběr
JaninaH 12107
29.3.2018 16:13:02
Mirko,
tak to je drsné, to je mi líto.
Mirka Mirka 155891
29.3.2018 15:54:19
Bohužel ověřila jsem si přímo na finančním úřadě, že daň budu muset zaplatit. Jedná se sice o novostavbu a první nabytí, nicméně problém je někde jinde: Od daně jsou osvobozeny rodinné domy a bytové domy (definice byt. domu je taková, že musí mít minimálně 4 byty). V čem budu bydlet já ? V domě o 3 bytových jednotkách (nejde ani o rodinný domek, ani o bytový dům).
Blíže k tématu zde: http://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-nabyti-nemovitych-veci/informace-stanoviska-sdeleni/6-mytu-o-zdaneni-nabyti-bytove-jednotky-v-rodinnem-dome-8585
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 15009  [Dalších 14989 >>]

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.