Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
margotka78 alias shit-roller | 108560 |
29.3.2018 18:42:37
Ano, vidím to tak, že pokud na daň zakladatelka skutečně nemá, tak leda odstoupit od smlouvy, ale vyhádat si navrácení blokovacího depozitu ( odměny RK) s tím, že jí nebyly sděleny veškeré informace, které udávají konečnou sumu koupě nemovitosti i s daní. Ale bude to těžké, povinnost je ze zákona. A taky pokud už banka schválila úvěr, tak to bude taky náročné.
|
Dari79 | 114243 |
29.3.2018 18:00:57
No, o tomto problému se "ví" necelý rok. Do té doby taková blbost nikoho ani nenapadla, bohužel, není to první případ, kdy Babišovo MF rozhodlo o nějakém centrálním postupu (výkladu zákona), který negativně dopadá na lidi, ale VEDE k vyššímu výběru daní, aby se pak měli čím chlubit.
Fakt je ten, že loni v létě, kdy jsi rezervaci dělala, už se o tom vědělo. Je možné, že v době, kdy se domy začínaly stavět (?), se o tom ještě nevědělo a že stavebník (developer) počítal s dosavadní praxí o osvobození jednotek od daně... Čili cenu bytu nastavil s ohledem na tuto skutečnost. Souhlasím s tím, že RK jako odborník o tomto vědět minimálně měla. Na druhou stranu, těžko hovořit o nějaké zatajené povinnosti, ta povinnost zaplatit daň vyplývá ze zákona. Ty máš tedy jedinou "právní" šanci, příp. odstoupit od celé smlouvy z důvodu, že jsi byla uvedena v omyl, pokud ti oni výslovně řekli, že převod je od daně osvobozený s tím, že kdyby jsi věděla, jaké jsou celkové náklady (tj. kupní cena + daň + provize), že bys zájem o koupi neměla. Pokud ale obecně ten byt chceš, tak se s tím holt musíš smířit... Ano, můžeš zkusit domluvit s developerem nějakou slevu, která by ti daň částečně kompenzovala, případně spojit se s ostatním 23 budoucími majiteli, kterých se to týká stejně jako ty a můžete zkusit "tlačit" společně. Samozřejmě můžeš zkusit i žádat o slevu z již zaplacené provize, ale jestli ti vyhoví, těžko říct. Soudit se je kravina, můžou klidně tvrdit, že tě informovali ústně... (jedině fakt společný postup všech, tak budete mít větší sílu...). |
Danulu | 23974 |
29.3.2018 17:51:17
To.je pekny bordel
|
Mirka Mirka | 155891 |
29.3.2018 16:46:26
Jsou dvě možnosti: Buď jsou v realitce diletanti, kteří o tom nevěděli nebo to schválně zatajili. Přikláním se spíše k druhé variantě. Bez ohledu na to si shrábli odměnu přes 5% už na počátku. Zač ? No přece za skvělé zastupování klienta, jeho informování ve všech směrech, právní náležitosti atd. Chce se mi zvracet.
|
kopretinka3 | 89620 |
29.3.2018 16:43:53
MIRKO JÁ SI BHUŽEL MYSLÍM, ŽE O TOM ANI TEN MAKLÉŘ NEVĚDĚL.... A NEUDĚLÁŠ S TÍM NIC....
|
Mirka Mirka | 155891 |
29.3.2018 16:39:11
Zákonodárci udělali botu v zákoně, zapomněli na skutečnost, že developeři začali v poslední době stavět novostavby se 3 byt. jednotkami, kde nemusí být např. kočárkárna. Největší "sranda" na tom je, že finanční úřad v těchto případech striktně nařizuje platbu daně, i když byl zákon primárně určen pro osvobození všech lidí, kteří si jako první nabyvatelé kupují novostavbu. Spíše mi přijde jako neskutečná drzost od makléře, že mi tohle zatajil a e-mail s vysvětlením poslal až po 9 měsících od začátku jednání (těsně před povinnostmi, které vyplývají z dávno podepsané smlouvy o smlouvě budoucí). Jednoduše řečeno: Do 10.4.18 bych měla vysolit 70% z ceny bytu a zbytek letos v zimě. Navíc pak ještě musím zaplatit daň v řádu desetitisíců do února 2019. Můj příspěvek byl spíše mířen proti realitce, jakým způsobem se bránit...
|
margotka78 alias shit-roller | 108560 |
29.3.2018 16:35:54
Ano, tahle výjimka mě nenapadla.
I tak ti tu informaci ale měli dopředu sdělit. |
77kraska | 132593 |
29.3.2018 16:18:29
proc by zakonodarce nechtel osvobodit zrovna bytove domy do 4 jednotek, kdyz osvobozuje RD a bytove domy nad 4 jednotky? je v tom nejaky umysl zakonodarce?
obratila bych se na danoveho poradce, at mi pomuze....treba i soudně |
JaninaH | 12107 |
29.3.2018 16:13:02
Mirko,
tak to je drsné, to je mi líto. |
Mirka Mirka | 155891 |
29.3.2018 15:54:19
Bohužel ověřila jsem si přímo na finančním úřadě, že daň budu muset zaplatit. Jedná se sice o novostavbu a první nabytí, nicméně problém je někde jinde: Od daně jsou osvobozeny rodinné domy a bytové domy (definice byt. domu je taková, že musí mít minimálně 4 byty). V čem budu bydlet já ? V domě o 3 bytových jednotkách (nejde ani o rodinný domek, ani o bytový dům).
Blíže k tématu zde: http://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-nabyti-nemovitych-veci/informace-stanoviska-sdeleni/6-mytu-o-zdaneni-nabyti-bytove-jednotky-v-rodinnem-dome-8585 |
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.