Výbornou náhražkou kravského mléka je například rýžové mléko (k dostání v DM drogeriích). Složení - pouze rýže, kvalitní rostlinný olej (zastudena lisovaný), nepatrné množství mořské soli a voda. Je to chutné a pro "mléčného" alergika velmi vhodné.
Existuje celá řada rostlinných mlék, ale tady si nejsem jistá, jestli ve složení některých z nich také nenajdeme sóju:
Oves milk, Kukuřičný nápoj, Kokos milk, Pohankový nápoj, atd. - ve Zdravé výživě tyto nápoje naleznete, pročtěte prosím složení, jestli tam není zmíněná sója - pro potrav.alergika platí - "chceš -li dobře jíst, musíš etikety číst"
Pokud není alergie spolu s BKM také na mandle, lze si doma připravit nutričně bohaté a dobré mandlové mléko:
příprava jednoduchá- viz
http://www.varimezdrave.cz/mandlove-mleko
Existují rýžové deserty, doma si také můžete vyrobit výborný rýžový pudink:
RÝŽOVÝ PUDING:
0,4 l rýžového mléka, půlka ovocné přesnídávky, 1 pol. lžíce rýžového sirupu nebo glukózy, 4 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu (Gustin, Maizena), špetička soli
Postup:
V mléce rozmícháme nejdřív ovocnou přesnídávku, pak škrob a rýžový sirup. Můžeme přidat pár zrnek soli. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme alespoň 3 minuty, aby byl škrob dobře provařený. Navrch můžeme posypat kukuř.lupínky, rozinkami, ozdobit zbytkem ovocné přesnídávky.
Bez kravského mléka se tedy dá krásně žít, dá se výborně nahradit, stejně jako se snadno nahradí vejce v kuchyni při alergii na vejce, atd. Mnoho užitečných receptů pro alergiky naleznete na serveru http://www.potravinova-alergie.info/
Mějte se, *Věra*