17.5.2007 7:31:37 Hanka
Re: Opačná zkušenost
Určitě jsou ve vařené zelenině vitaminy. A ještě jsem si vzpomněla na to, že zelený hrášek, fazole a snad i zelené fazolky se buď vůbec nemají nebo se nedoporučují (v případě hrášku) jíst syrové. Obsahují látky, které nejsou zrovna zdraví prospěšné, které se ale varem bezpečně ničí. A fazolky se jedí snad vžydky jen tepelně upravené. Pak má polévka tu výhodu, že v polévce se dětem dostanou i vitamíny rozpustné ve vodě, zatímco když se uvaří jen jako příloha, vody-vývar se nevyužije. Asi nejlepší je udělat je v páře, ale pokud je vaříš ve vodě, tak má polévka tuhla výhodu.
Ale nevím přesná čísla kolik vitamínů "přežívá" po tepelné úpravě. Oni takováto čísla ani nikde moc nejsou. Samozřejmě záleží na době varu atd., a určitě není u řady polévek nutné zeleninu rozvařit. Někdy je lepší jen mírně povařit, třeba brokolici.Čímž nechci říct, že je lepší zeleninu vařit. Uričtě je více zdraví prospěšných látek v syrové, ale není to tak černobílé.
Odpovědět