19.5.2007 20:57:50 madelaine
vařená mrkev je zdravější než syrová
Tepelně upravená mrkev neztrácí svou výživnou hodnotu a dokonce působí na naše zdraví pozitivněji než mrkev čerstvá. K tomuto překvapivému zjištění dospěli výzkumníci z University v Arkansasu.
Za prospěšné látky v mrkvi se považují především antioxidanty, které dokáží „zhášet“ nebezpečné volné radikály v těle, jež mohou zapříčinit velmi vážné choroby, včetně rakoviny, Alzheimerovy nemoci či syndromu dráždivého střeva. Strava bohatá na antioxidanty celkově prospívá našemu zdraví a napomáhá dožít se vysokého věku bez degenerativních onemocnění. Na základě měření antioxidační aktivity fenolových kyselin a betakarotenu bylo zjištěno, že bezprostředně po tepelné úpravě mrkve se zvýšila koncentrace antioxidantů o 34,3 % a toto zvýšení trvá po dobu prvního týdne skladování. Poté se koncentrace antioxidantů snižuje, ale nikdy neklesne na původní hladiny antioxidantů v mrkvi syrové. Výzkum také dokázal, že antioxidační hodnotu zvyšuje rovněž přítomnost slupky. Mrkev bychom proto neměli loupat, pouze omýt ve vodě a poté např. podusit s trochou oleje.
http://www.sciencedaily.com/releases/2000/09/000904124728.htm
http://www.newswise.com/articles/view/20183/
http://www.carrotmuseum.co.uk/nutrition.html
Odpovědět