Re: pomooooc kvásek smrdí jako čistej líh
Dryádo, hlavně ho neochutnávej, nebo budeš rozřezanější než Hrouda
Kvásek je směs kvasinek a bakterií, celkem složitá zoologická. A je potřeba, aby tam byla všechna zvířátka v akorátním poměru, což poznáš na vůni a funkci, tj. má to vonět jako čerstvě rozkrojený chleba, vedle kterého sis postavila štamprli režné. Né jako samotná režná, kde chleba někdo sežral. A zároveň to má uspokojivým způsobem pozvedávat a kypřit těsto.
Jeslti je to tak celou dobu, tak mi připadá pravděpodobné, že některý z členů zoologické (producent CO2, který těsto zkypřuje) už zřejmě v počátku chcípl a jede tam jen ta část alkoholově kvasící.
Tipla bych to na úplný počátek, kdy možná byl kvásek zadušen. Proto se kvásek prodává v otevřeném pytlíku, aby k němu mohl vzduch - CO2 je produktem aerobní glykolýzy, když není vzduch, nastává anaerobní metabolismus (některé kvasinky umějí "přehodit výhybku", ale bakterie spíš ne) vedoucí k produkci alkoholu. V kvásku musí být oba procesy vyrovnané. MYslím, že máš už nikoli kvásek chlebový, ale kvasinkvoou kulturu pro výrobu domácího vína
A myslím, že už se nezachrání, koupila bych nový a víc mu větrala.
Jestli ještě hodně chceš pokusovat, tak možná menší část oddělit a smíchat s více moukou a nechat úplně nezakrytý, pokud by tam ještě aerobní nějací zbyli, třeba by je idelání podmínky ještě nakoply k pomnožení... ale moc na to nesázím. Koupila bych nový kvásek
Odpovědět