Nedávno vyšla reportáž v Lidových novinách ze školní jídelny v Novém Porgu - škole, jejíž kmenovou základnu PORG v současnosti vede Václav Klaus mladší.
Článek na ni pěl chválu. Kromě toho ji vede Radek Šubrt, který kdysi vařil se známým šéfkuchařem Pohlreichem. Naše gastroexpertka tedy měla vysoká očekávání.
Tak za prvé mne zajímalo, jak se šéfkuchař, který jako „Chef de Partie“ vařil v luxusním švýcarském čtyřhvězdičkovém hotelu Des Balances v Luzernu a absolvoval i stáž u slavného francouzského šéfkuchaře Daniela Bouluda (ten má nejlepší restaurace v New Yorku, Las Vegas, Palm Beach, Miami nebo olympijském Vancouveru), stane šéfkuchařem ve školní jídelně v Krči? Prý to vymyslel pan Václav Klaus, starší syn prezidenta Klause, který šéfkuchaře Šubrta oslovil, jestli se v tom nechce angažovat, a pan Šubrt mu na to kývl. Podívejme se, jak jeho nový kulinářský ráj vypadá. Zaslouží si pět hvězdiček?
Čekala jsem velké oslnění interiérem jinak velmi moderní školy, které se bohužel ale nekonalo. Po své návštěvě musím konstatovat, že co se týče prostředí, jsem tentokrát byla v klasické školní jídelně, kterou pamatuji z dob, kdy chodily do školy mé děti (a to už je skoro patnáct let!). Jídelna, ač čistá, působila na mě standardním dojmem. Je mi jasné, že v dnešní době není možné nakupovat nové zařízení do jídelny, ale mně tu chyběla nějaká výzdoba, která by pobyt v tomto zařízení zpříjemnila. Rekonstrukce jídelny, o které v Lidových novinách psali jako o akci na letošní prázdniny, se zatím nekonala.
Na druhou stranu zázemí školní jídelny, tedy prostory k vaření, je vybaveno nerezovým nábytkem. Je zde velmi čisto a jsou zde oddělené prostory ke zpracování jednotlivých surovin. Dokonce škola vlastní a využívá místnost zařízenou ke škrábání brambor. Výdejna jídel je také vybavena moderně nerezovými výdejními a nahřívacími stoly a vanami. Děti mají možnost kontaktu s personálem, který jídlo vydává. A nádobí, na kterém je strava servírovaná, je čisté.
Na doplňkový prodej si ve zdejší jídelně udělali průzkum a v nejbližší době bude prodej zahájen. Takže sortiment nemohu posoudit. Zatím je možnost zakoupit si dva druhy svačin - dopolední a odpolední. Stojí patnáct korun. Na danou dobu je vždy připravena jiná. Sestávají se z různě se střídajících druhů pečiva, ovoce, mléka, mléčných výrobků, pomazánek, které v kuchyni připravují (což rodiče určitě vítají), ale i moučníků. Stravu si děti sami objednávají ze dvou jídel dopředu na zařízení k tomu určeném. Jsou možné objednávky po internetu a také je možné, aby rodiče své děti přes internet sledovali, jak na obědy chodí. Je ale nutné v případě neodebrání stravy včas jídlo odhlásit, aby nepropadlo. Děti si mohou vybrat ze dvou jídel. K pití je k dispozici v ceně oběda voda z automatu, džus nebo čaj.
Velkou devizou je skladba jídel. Nečekejte tu žádné hnědé omáčky nebo hrachovou kaši. Jídla jsou moderní, na která jsou (většinou) dnešní děti zvyklé z domova. Penne se sýrovou omáčkou, pečený losos s bylinkovými bramborami, kuřecí prsíčko se sýrovou omáčkou a rýží atd. Sliny se jen sbíhají. Jídelníček vcelku respektuje zásady zdravé výživy. Zařazují ryby, drůbež, zeleninu, luštěniny. Je opravdu pestrý, svojí skladbou a názvem jídel určitě děti naláká. Hovořila jsem s maminkou, která domlouvala jedné dceři navštěvující jinou školu možnost se v této jídelně stravovat. Druhá dcera do této školy chodí a obě děvčata si stravu velmi chválí. I tady se snaží vyjít vstříc dětem, které mají speciální dietu. Jak jsem se dozvěděla, nyní řeší s rodiči dítěte stravu bezlepkovou, bez laktózy a vajec. Což je opravdu velmi obtížná kombinace. Já jsem zde dostala ochutnat kuřecí vývar s kapáním, vepřovou pečeni s bramborem a dušenou růžičkovou kapustou. Jídlo bylo teplé a chutné, jen kapustička byla mírně rozvařená. Na druhý výběr bylo filé rovněž s bramborem, tedy v příkrmu výběr nebyl. Ale brambory byly opravdu dobré. Filé jsem ochutnat nedostala, a tak nemohu posoudit. Jídlo mi až na ty rozvařené kapustičky chutnalo, a protože jídelníček je lákavý, pestrý, odpovídající trendu zdravé výživy, a slibují dětem výběr z ještě jednoho jídla, hodnotím ho také za dva. Ale prostor školní jídelny možná hůř než za tři. Kuchyni i vydávající za jedna.
Prostředí | 3 |
Skladba jídelníčku z nutričního hlediska | 1 |
Chuť jídla | 2 |
Autorka je nutriční terapeutka, IKEM
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.