Re: Vánoční cukroví na způsob rohlíčků, lineckého a pod
Skoro každý rok zkouším upéct nějakou novinku. Letos jsem si našla tradiční italské vánoční cukroví. Už jsem to i otestovala a je to fakt hodně dobré. Půl dávky jsem zkoušela udělat bezlepkové, to ale nejde rozválet, takže pro bezlepkáče recept nevhodný.
Calzoncelli melfi:
600g hl. mouky
100g cukru
100g olivového oleje
špetka soli
2 vejce lehce ušlehaná
200 ml bílého vína
Na vál dáme mouku, cukr, sůl, vejce a začneme hníst těsto. Postupně přidáváme víno a olej. Dobře uhnětené těsto zabalíme do fólie a necháme při pokojové teplotě uležet alespoň hodinu.
náplň:
400g loupaných pražených mandlí
citronová kůra (dávám olej Just)
250g cukru (dala jsem míň)
200g tmavé čokolády
Všechny suroviny dáme do mixeru a mixujeme, dokud není homogenní pasta. Čokoláda je třeba předem mírně rozehřát.
Vytvarujeme 1 cm silný váleček, krájíme 1,5 cm kousky.
Náplň jsem dělala i kokosovou a z vlašáků, tím jsem nahradila mandle. Všechny byly dobré.
Těsto vyválíme jako na nudle, nakrájíme rádelkem asi 3x4 cm kousky, dáme na ně náplň a tvarujeme. Pečeme na 180°C 15-20 min.
Odpovědět