Re: Perníčky
Perníčky co jsou stoprocentně měkké,jsou perníčky dvoufázové.
Nejdřív se udělá předtěsto,které musí ležet nejméně týden.
Z něj se teprve vytvoří finální těsto.
Myslím si,že hlavní úspěch je vysoký podíl medu a žádný tuk.
Předtěsto:
500 g medu
500 g hladké mouky
Med se ohřeje až pění,zchladí se dvěma lžícemi vody a nalije do prosáté mouky.Intenzivním mícháním se vytvoří těsto,které vypadá jako kyt.
To se nechá v chladu odležet.Ideálně měsíc,stačí snad i týden.Ale ne méně.
Po týdnu se těsto nechá v teple změknout.
Umísí se 4 žlotky,250 g moučkového cukru,perníkové koření a 8 g amonia.
Do toho se po malých kouscích přidává těstový základ.jde to pomalu,lépe v robotu.
Nakonec se přidává hladká mouka,zase nejdřív v robotu,ale finále je potřeba dodělat na vále.Vznikne krásné= vońavé těsto,které při pečení vyběhne tak akorát.
peče se krátce,ne příliš prudce dozlatohněda po upečení se potře směsí smetany a vajíčka.
Čerstvé perníčky jsou křupavé,pak změknou.
Odpovědět