14.11.2017 0:30:10 Leda
Re: Perníčky
To je zas nějaká poplašná zpráva. Pro jistotu jsem si to vygooglovala, zpráva od Českého svazu včelařů:
Tepelná úprava medu
Otázka: "Doslechla jsem se, že při tepelné úpravě (pečení při teplotě kolem 150 °C) se prý med stává karcinogenním. Můj děda byl včelař a nikdy takovou věc neříkal. Které látky obsažené v medu by toto způsobily?"
Odpověď: "Při tepelném záhřevu medu opravdu mohou vznikat látky s potenciální karcinogenitou. Jedná se např. o 5-HMF (5-hydroxymethylfurfural), jehož obsah se používá jako indikátor záhřevu. Důležité je ovšem říci, že obsah v medu je malý, a tudíž zdravotní rizika v podstatě zanedbatelná. Stejné látky lze nalézt i u jiných potravin, např. na povrchu různého pečiva (vypečená kůrka chleba apod.). Pečením samozřejmě dojde ke zničení velkého množství zdraví prospěšných látek, které jsou v medu obsaženy."
Odpovědět