Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
maw | 84192 |
1.3.2013 12:54:07
Marika nezmar, to mě deptá...
Co hluk a vliv na plodovku? Prej to není dobrý... Dotaz: jak říkáte dámskému přrození? Rozuměno pro naše prcky. |
MarikaP+3 | 82381 |
28.2.2013 15:04:02
Jj, tak u nás taky jede jenom jeden, duá - jako druhá, protože oblíkáme jednu ruku a pak druhou a co se týká těch výrazů, chápu zařazování do slovníku. Matějovi podáváme kuku a ne ruku, hledám žlutej nočník, volám kde je ťuťák - žluťák atd. Mě to u Eli někdy i bylo líto, když ty svoje komoleniny, zatím si pořád zachovává dicho - ticho, ředič - řidič a my to v ní pěstujeme, asi to není moc správně, ale když je to roztomily
|
Wis+2 | 131737 |
28.2.2013 14:43:05
Jo Lei jeste jsem zapomnela reagovat na "pozadne" u M., kdyz hodnotila zvedani hlavicky - to by me asi dostalo do kolen ....., ja si prave to materstvi uzivam i proto, ze cim jsou ty deti vetsi, tim je s nima vetsi sranda....
A Katko - ono je to trochu prokleti s tim, jak si lidi mysli, ze je Patrik starsi, nez doopravdy je - ja se s tim potykam porad - na ocnim si doktorka myslela, ze mu budou 3, tak ho vysetrovala tim, ze mu ukazovala geometricke tvary - coz me teda docela prekvapilo, ze se ceka, ze to 20-ti mesicni dite zna - nastesti on ty zakladni zna, ale v te dobe je jeste nevyslovoval jen ctverec a kolecko, ktere na nej nastesti vysly Zrovna dnes jsme byli v lekarne, vybirala jsem caje a oni je tam meli na polickach bez vitrinek, takze Patrik sel okamzite po tech krabickach, vzdycky ji vzal prohlidl si ji a polozil zpet na misto akorat ne na lezato ale postavil je. Ne ze bych ho nechala, samozrejme jsem mu vysvetlovala, ze na to nesmi sahat ale neprislo mi to jako nejaka hruza a samozrejme bych to vratila do puvodniho stavu, kdyby pani magistra na nas nevybehla a nevystekla ze "ona ted ty caje urovnala a ja si mam to dite laskave ohlidat" Tak jsem si pomyslela neco neslusneho a rekla si, ze se asi spatne vyspala, ale slusne jsem se omluvila s tim, ze se ho pokusim "ohlidat". No a pani magistra nam nabidla probiotika pro deti od tri let a kdyz jsem ji rekla, ze on ale jeste nemel dva roky, tak najednou byla jak med. Tak nad tim premyslim, kolikrat si lidi asi mysli, ze je Pata nevychovany nebo opozdeny jenom proto, ze si mysli, ze je starsi. Asi bych mu mela nechat udelat tricko s datumem narozeni, aby si lidi uvedomili, ze je proste jeste maly, i kdyz na to nevypada Anebo je fakt neco divneho na tom, ze ho lakaji krabicky s cajem???? Jo a cisla taky rika, od jedne do sedmi, to ma ode mne - vzdycky pocitam nahlas odmerky mlika, to si vzdycky ke mne stoupne a ja zacnu "jedna, dve, tri..." a on "pet, dve, sedum" .....no casto zacinam od znova, protoze me to silene plete. Ale myslim, ze chape jenom dve, ostatni cisla jsou zatim proste jen slova. |
Wis+2 | 131737 |
28.2.2013 13:27:03
Ahojte! Tak my jsme posledni tyden odstonali, maly mel rymu, odsat nesla a nakonec mu to slo na prudusky - takze zanet prudusek, nastesti bez teplot ale poprve v zivote antibiotika Nejhorsi na tom bylo, ze proste odmital leky, takze jsme zkouseli po dobrym po zlym, ale stejne jsem nezabranila tomu, aby na me ty antibiotika cely vyplivl zpet Takze nakonec me napadla jedine cokolada - cokoladu nedavam, ale zna ji od babicky a ajhle, kdyz slibim ctverecek cokolady ("dady"), tak najednou to jde....No, zda se mi to jako mensi zlo, nez ty antibiotika nedobrat, takze jeste ze ta cokolada existuje....
Pata se teda v posledni dobe strasne rozmluvil, opakuje uplne vse, ale ta vyslovnost - no spoustu veci rozumim jen ja a obcas ani ja ne. Dobry je, jak se obcas snazim uhadnout, co zrovna rika, tak on se opravdu umi podivat naprosto pohrdlivym zpusobem jako by rikal " ty ses fakt pitom, kdyz nevis co je aákeko ". Takze neco mu jde hezky, sposuta slov je jen podobna originalu, ale hodne se u nas chytlo didi (libi) a adidi (nelibi) - to si nemuzeme pomoct, ale s manzelem jsme to zaradili i do naseho slovniku Se vztekanim je to u nas zatim docela dobry, jasne vztekne se, obcas kdyz neco nesmi, ale myslim, ze je to zatim docela snesitelne, vzdycky, kdyz zacne, tak bud odejdu ja, nebo mu reknu, at si jde do sveho pokoje, ze takoveho vzteklouna nechci videt, on odejde a za chvili se vrati a vola "maminko, maminko" a chce se pritulit . No, nedokazu se na nej zlobit fakt ne.... Co se tyce strachu, tak u nas se teda bojime vseho co se samo hybe - teda nemyslim zvirata, ty miluje, ale vlacku na baterku, auticka na setrvacnik, obzvlast pokud k tomu vydavaji zvuky, tak to fakt nechce.... Jo a co se tyce vychovy, tak tu uz ani nijak moc neresim, myslim tak, ze bych cetla knihy, nebo nejak extremne hledala rady u jinych, maly spi s nama v posteli a uz davno z toho nemam vycitky, intuitivne verim, ze je to tak spravne - vlastne kdyz nedavno sel vecer spat do sve postylky (ale samozrejme se mnou, beze me jeste nikdy neusinal) tak me to najednou prislo strasne lito a nakonec jsem ho premluvila, aby sel spinkat do velke.... Ja nevim, vzdyt ten cas tak strasne utika, prijde doba, kdy uz nas nebude tolik potrebovat a pak jen budeme vzpominat na to, jak se tulil a mazlil. Myslim, ze jsem hodne benevolentni, ale tak nejak verim, ze to delam spravne - vychovavam stejne jako jsme byli vychovavani my s brachou, takze bych taky nenutila kocarek, kdyby tam byt nechtel, nenutim ho aby usinal sam, nekricim (nekdy mi to ujede, ale pak me to strasne mrzi a snazim se mu to vysvetlit a omluvit se), protoze sama nesnesu, aby na me nekdo kricel. |
Jollajda+ Lea | 98439 |
28.2.2013 13:20:59
Když j d e m i m i n k o k m á m ě d o m ů (ne k sobě, k ní), u m í už
v životě „docela dobře chodit". Podle p o d v ě d o m é h o plánu, j e n ž b u d e určovat všechny j e h o b u d o u c í d o j m y a který je zároveň tě- m i t o d o j m y určován, m i m i n k o ví, že život b u d e nevýslovně osa- mělý, bez odezvy na signály, které vysílá, a plný bolesti. Ale nevzdává to. J e h o životní síly se b u d o u vždy snažit o na- stolení rovnováhy, po celý život. D o m a to není j i n é než v porodnici, až na ty opruzeniny. M i - m i n k o tráví dobu bdění v toužení, v nedostatku, v nekončícím čekání na „správnost", která má zaplnit tu tichou prázdnotu. Na několik m i n u t d e n n ě je j e h o toužení přerušeno a j e h o drásavá potřeba po dotyku, chování a p o h y b u j e ukojena. J e h o matka je j e d n o u z těch, které se po d l o u h é m rozmýšlení rozhodly povolit m i m i n k u přístup k prsu. M i l u j e ho dosud n e p o z n a n o u láskou. Zpočátku je pro ni těžké odložit m i m i n k o po kojení do postýlky, protože tam tak strašně pláče. Matka je však přesvědčená, že tak se to dělat musí, její matka (a TA to přece ví) jí říkala, že n e s m í polevit, rozmazlila by ho a pak by měla problémy. Tato matka chce všechno dělat správně. Na okamžik cítí, že ten malý tvore- ček, kterého drží v náručí, je tím nejdůležitějším na světě. Vzdychne a uloží m i m i n k o něžně do kolébky, která je o z d o - bená žlutými káčátky ve stejném designu j a k o celý pokojíček. Vyzdobit h o j í dalo spoustu práce. Z á v ě s y j s o u načechrané, ko- bereček má tvar pandy, všechno je v dětských barvách: bílý prá- delník, přebalovací pult s vaničkou, s poličkou na zásypy, olej íč- ky, mýdlo, š a m p o n , kartáček na vlasy. Na zdi j s o u obrázky zvířecích mláďat oblečených j a k o lidé. V zásuvce k o m o d y je spousta košilek, dupaček, capáčků, čepiček, rukaviček a plenek. Na hoře v r o h u je vlněné j e h ň á t k o a váza s květinami — které j s o u odříznuté od svých kořenů — matka květiny taky „miluje". N a r o v n á m i m i n k u košilku a přikryje ho prošívanou přikrýv- kou a dekou s j e h o iniciálami. Spokojeně š i j e prohlíží. Na ni- čem nešetřila, dětský pokoj je perfektní, i když si s manželem zatím n e m o h o u dovolit nábytek do celého d o m u . N a k l o n í se, 78 Koncept kontinua políbí m i m i n k o na sametovou tvářičku a odchází s m ě r e m ke dveřím. Tělíčkem m i m i n k a otřese první výbuch utrpení. Matka opatrně zavře dveře. Vyhlásila mu válku. Její vůle m u s í zvítězit nad j e h o . Přes dveře slyší něco, co se podobá mučení. Její k o n t i n u u m to jako takové chápe. Situace je opravdu tak vážná, jak to zní. Příroda by tak silné signály nepoužila, pokud by se o m u č e n í nejednalo. Matka zaváhá, její srdce to táhne k m i m i n k u . Ale m u s í o d o - lat a j í t svou cestou. Vždyť ho právě nakrmila a přebalila. Je si jistá, že mu opravdu nic nechybí, a proto ho nechá plakat až do vyčerpání. Když se m i m i n k o vzbudí, znovu pláče. J e h o matka nahlédne do dveří a ujistí se, že je na svém místě. O p a t r n ě zase dveře při- vře, tak aby v n ě m nevzbudila falešnou naději. Utíká do kuchy- ně, kde má práci, ale dveře nechá pootevřené. To aby slyšela, kdyby se m i m i n k u n á h o d o u „něco stalo". Křik m i m i n k a přechází do chvějivých vzlyků. Ž á d n á reakce se neblíží, síla, která ho poháněla dál signalizovat, se vytrácí do zmatku pusté prázdnoty, která už před h o d n o u chvílí měla být naplněna úlevou. M i m i n k o se n e m ů ž e otočit, j e n se rozhlíží. Za mřížemi postýlky je zeď. Světlo je tlumené. N i c víc tu není, j e n ty nepohyblivé tyčky a zeď. Ve vzdáleném světě j s o u slyšet bez- významné zvuky. V j e h o blízkosti není slyšet nic. Zírá na tu zeď, až se mu zavřou očička. Když je otevře, je tam ta samá zeď a tyč- ky. Přesně tam, kde byly předtím, j e n světlo je ještě tlumenější. Mezi věčností, kdy kouká na zeď a na tyčky postýlky, j s o u j i n é věčnosti, kdy se dívá pro z m ě n u na tyčky na o b o u stranách a na strop v dálce. Daleko na straně j s o u nějaké nepohyblivé obrysy, které tam j s o u vždycky. Jsou ale i situace plné pohybu, kdy mu něco zakrývá uši a tlu- |
Jollajda+ Lea | 98439 |
28.2.2013 13:18:02
Mariko, já jsem u čtení měla kolikrát fakt slzy v očích. Když jsem pak četla Davidovi úryvek o tom, jak tam popisuje pocity miminka zavřeného v samotném pokoji v postýlce... jak ta věčnost plyne a jediné co se mění je světlo mezi tyčkami, hned mě přerušil a ani nechtěl, abych mu to četla dál, protože tímhle je taky poznamenaný. Pořád si živě vybavuje, jak jako miminko ležel v postýlce, úplě sám, jen někde v dálce slyšel hluky, měl pocit, že ležení trvá celou věčnost a nikdy neskončí a jediné co vidí, jsou tyčky od postýlky a vzorek na tapetách a moc dobře ví,že může plakat jak chce a maminka stejně nepřijde...Pak si taky pamatuje, jak se bál hlubokohé kočárku, jak v něm ležel, nic neviděl a připadal si úplně sám na světě.
Hrozně mě překvapilo, když mi poprvé tyhle své úryvky z dětsví, kdy měl jen pár měsíců, vyprávěl...Netušila jsem, že si je člověk tohle schopný pamatovat, ale tchýně spoustu věcí potvrdila. Já jsem s tímhle bojovala od Leinčina narození, pořád jsem od tchýně a někdy i mamky slyšela, jak Leu rozmazluju, že nespí ve své postýlce, že ji tam nenechám pár dní vyřvat, že by si pak zvykla, že se s ní tahám v šátku a teď v nosítku, že netrávila čas v postýlce v ložnici, ale že byla vždy ve stejné místnosti jako my a nejlépe na dece, aby viděla.vždy jsem byla ta špatná matka, ktera rozmazluje a zbytečně moc času tráví s Leinkou. Tak jsem teď moc ráda, že jsem si tuhle knížku přečetla, že mě to utvrdilo v tom, že i jiná výchova může být správná. |
MarikaP+3 | 82381 |
28.2.2013 13:02:06
Jéé, Joll, kdybych věděla, že Tě tohle trápí, tak Ti Koncept kontinua doporučím už dávno, já jsem ho četla v šestinedělí a hormony pracovaly, ona tak kniha je psaná trochu tendenčně, takže inidánské jsou maminky, americké jsou matky a mě to tenkrát hrozně mrzelo, že moje dítě to pravé kontinuum nezažije, protože neběhám bosa po po lesích jako indiáni a fakt jsem to obrečela.
Ale ještě ti doporučím knihu Naše děti, naše světy, mně se líbila moc, zabývá se výchovnými způsoby v různých kulturách, člověk se taky trochu uklidní, že neexistuje žádné universální "správno" jak vychovávat děti a že i když člověk neudělá vždycky všechno dobře, tak to nemusí znamenat žádnou katastrofu pro dítě. |
MarikaP+3 | 82381 |
28.2.2013 12:51:24
Ahoj,
tak už reaguji. Taky mi bylo líto, že dlouho nikdo neozval. Já se mám celkem dobře, miminko už mě zabírá celou a jsem v takové té fázi,kdy už raději, než cokoliv jiného, odpočívám. Manžel naštěstí má pochopení a tak se mi to snaží umožnit, sem tam někam vezme děti na půl dne pryč atd. Ale musím se pochlubit, ještě do minulého týdne jsem pořád zvládala nosit Matěje. Ale pak jsem jednou šla s dětmi do školky a říkala jsem,že už je to naposled, že už mi to není příjemný.Tak se učím jezdit s golfáčema. Koncert byl pro mě povyražení, byl už tak trochu nad plán, hráli jsme minulý měsíc, ale Znouze nás oslovila ještě jednou a taková nabídka se neodmítá, vždyť jsme na jejich koncerty pařili, když nám bylo 16-17. Také jsem byla minulý týden v kině na Nesputaném Djangovi a skvěle jsem se bavila, prostě snažím se urvat, co se dá. Lei, bříško jsem si hladila, když mě prcek kopal, on je to děsnej kopálista, ze všech dětí nejakčnější, tak už se trochu děsím, co se z něj vylube za čertíka. Nad Martiným slovníkem taky žasnu, Maty pusu nezavře, ale čísla teda neovládá vůbec, snažíme se ho naučit, aby uměl říct, že je Matěj,ví, že já jsem Marika,táta Tonda, ségra Eliška, ale na otázku "Jak se jmenuješ?" řekne klidně mááááááámááááááááá Ale zase má v oblibě slova jako traktor, karkulka a podobný krkolomosti. A nejčastější slovo je ted u nás "nechci". Taky má svou hlavu a když není po jeho, tak se vzteká, nejčastěji kvůli jídlu, že mu nechci něco dát, třeba brambůrky |
Jollajda+ Lea | 98439 |
28.2.2013 12:47:47
Nazdárek po dlouhé době
Lei, kolikrát na tebe vzpomínám a představuji si, že bych tu k Leince měla ještě taky miminko a musím říct, že se mi ta představa moooc líbí I když chápu, že realita je asi dost náročná... Určitě pak dej do deníčku nějaké sourozenecké foto, ať se můžeme všechny rozněžnit. Jinak my se máme dobře. Hrozně moc mi to teď letí, možná i díky MC a tomu, že Lea je takový malý parťák, takže už většinu věcí děláme spolu. Vysává vlastním vysavačem, utírá se mnou prach, umývá podlahu (pak se samozřejmě musí celá převléct), asistuje u vaření, věčně si čteme, malujeme, děláme říkanky z MC a týden je hned pryč. Až začne jaro, bude to ještě lepší. Minulý týden jsme si s Davidem koupili nová kola, tak už se nemůžu dočkat, až začnu s Leuš zase jezdit po okolí. Také teď máme v plánu předělat ložnici a udělat z ní trošku víc dětský pokoj. Zrovna dnes nám dorazila nová patrová postel, takže nás čeká malování,montování nového nábytku atd. Docela dost se na to těším, tak jsem zvědavá hlavně na Štěpika, protože pro něj to bude překvápko. Když jsem se ptala Leinky, jestli bude spát ve velké posteli, tak zakroutila hlavou a odpověděla " s mami a tati" a šla se hned natáhnout do naší postele Štěpa je ze školy nadšený, na vysvědčení měl samé jedničky a od září přestal být problém s tím pokákáváním, takže radost veliká. Zdravotně u nás naštěstí dobrý. Lea vžy jen soplila, kašlala, ale do týdne to přešlo a horečky měla jen k zubům. Akorát ji trápil ekzém, měla ho skoro po celém tělíčku, ale díky Katce a jejím radám ohledne mastiček, je to už téměř dobré, takže ještě jednou moooc díky! Co se týče vztekání, tak to u nás skoro neznám. Lea spíš začne lítostivě plakat, než by nějak řvala, dupala, bouchala a podobně, ale počítám s tím, že období vzdoru taky asi přijde. Co mě teď asi nejvíc mrzí je to,že se začala bát různých věcí, má nějaké bojácné období. napřiklad jede kolem nás traktor, vždy vesele volala "traktor", teď ho vidí, říká "boš"=bojím, a hned se tulí ke krku a to je u více věcí. Včera se třeba bála mopu v chodbě. Hold asi fantazie začala pracovat. Jo a momentálně čtu knížku Koncept continua a musím říct, že je to knížka jak dělaná pro mě. Asi s žádnou knížka o rodičovství jsem se ještě tolik neztotožnila a mám pocit, že její autorka je snad první člověk, který mě "neodsuzuje" za to, že Lea od první noci spí se mnou, že jsem jí nenutila kočárek a nosila, že jsem ji nenechávala samotnou v jiné mísnotsti, nenutila být v postýlce...Při čtení jsem fakt cítila radost z toho, že jsem se nenechala přemluvit a nedělala to jinak. Tak doufám,že to tu brzy zase bude frčet! A co nějaký větší srazík???? |
Katka+3 kluci | 79533 |
28.2.2013 11:23:29
Ještě jsem chtěla reagovat, Lei..M je fakt úžasná, s tím jak ti odpovídá a hlavně jak chytře A jak pěkně sestřičce fandí a říká, at to dělá požádně No je to velká sestra! Super!
|
Další akce nalezte zde
Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.