Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
| Dari79 | 114243 |
|
9.2.2018 6:52:41
Jéžiš, větší ptákovinu v praxi udělat opravdu nejde. Darovat dům, ve kterém reálně žiju, nezletilým vnoučatům (a ještě ke všemu v množném čísle).
![]() |
| Dari79 | 114243 |
|
9.2.2018 6:51:08
Jde leccos, otázka je,jestli o takové "holé" vlastnictví pak bratr vůbec bude stát.
Smlouvu se služebností dožití (věcné břemeno) i s předkupním právem (typu věcného břemene) sepíše jakýkoli právník. Služebnost může být popsána různě široce. Osobně bych doporučovala spíš popsat, kdo se na čem bude podílet z hlediska finančního. Dar bude ve výlučném vlastnictví bratra, to ano, ale pokud by třeba on zemřel, tak jeho manželka samozřejmě podíl zdědí, ledaže by ho rodiče "donutili", aby sepsal závěť a manželku vynechal nebo ho se rozvést. UpozorŇuji jako obvykle, že na taková nemovitost je pak naprosto nepřijatelná pro banku jako teoretická zástava, takže odpadá jakákoli možnost vzít si na dům hypotéku třeba na rekonstrukci. Tady není moc co řešit, běžte s tím za právníkem, ten vám tam napíše, co budete chtít. ROzumný právník si poslechne ten příběh za tím, který ty tu nepíšeš, čili proč..., jak si to představujete..., co se podle vás má stát když... a třeba si spoustu nepraktičností rozmyslíte. |
| Vítr z hor | 100046 |
|
|
9.2.2018 6:47:22
Jenze po smrti syna by dedila i jeho manzelka, nebo on sam by na ni mohl ten dum za zivota prevest. Proc dum nedat rovnou vnoucatum? S patricnym bremenem, tedy.
|
| margotka78 alias shit-roller | 108560 |
|
|
9.2.2018 6:05:42
Pokud je to dům rodičů, tak je při dědictví VÝLUČNÝM vlastníkem dědic. Nespadá to do SJM. Dary a dědictví nespadají do SJM.
Pokud by chtěli rodiče rozdělit majetek za života ( a jestli to dobře chápu, ty by ses jinak dědictví vzdávala ve prospěch bratra), tak ano, mohou. Věcné břemeno dožití není nic složitého, napíše každý právník. Darovací smlouva se zápisem o zřízení věcného břemene dožití se pak vkládá do Katastru nemovitostí návrhem na vklad. |
| tyna26 | 15678 |
|
|
8.2.2018 19:46:23
Rodiče se rozhodli, že budou za života darují dům mému bratrovi, který v něm bydlí se svojí rodinou. Rodiče se moc nemusí se švagrovou a nejradši by dům "darovali" tak, aby švagrová dům nikdy nevlastnila, jen můj bratr a posléze jeho děti. Což asi nejde,že? Chtějí mít právo doživotního bydlení k domu a já bych chtěla, v případě prodeje, předkupní právo. Co všechno by mělo věcné břemeno zahrnovat, čemu se vyhnout, na čem trvat atd., aby rodiče i po darování byli "ve svém", užívali zahradu atd. Může se třeba trvat na jejich souhlasu s přestavbou, změnou poskytovatelů služeb atd.? děkuji Kambale i všem ostatním, kteří/které přispějí radou, zkušenostmi.
|
| Pam-pela | 97353 |
|
26.1.2018 1:42:00
Taky mi to přijde trochu jako útěk...za pocitem, že když budu někde jinde, bude to třeba lepší. Bude to jinak, vyřeší se to a to.
Byt bych v žádném případě neprodávala. Vyřešila bych uspořádání, jeden větší pokoj se dá třeba přepažit, babička by mohla jít do menšího, úprava zařízení bytu...tolik možností. když už nějakou změnu, spíš takovou - tak bych to asi řešila já. Spaní v kuchyni na matraci namísto v ložnici s ženou - jestli tam těch problémů nebude trochu víc, než jen chrápání... Pokud bych spala doma na matraci, nepřipadala bych si úplně doma, ale provizorně ![]() |
| Dana | 143148 |
|
|
25.1.2018 18:27:14
Prodávat vlastní byt a jít do nejistoty podnájmu a ještě na stará kolena je nebetyčná blbost. Moje jedna známá to tak udělala, ale dobře to nedopadlo. Peníze za byt se rozkutálely, podnájmy se měnily. Buď majitel byt potřeboval pro nějakého svého známého nebo se neúměrně zvyšovalo nájemné. Tady spíš lidé litují, že si nevzali hypotéky na byt ještě v době, kdy se daly byty ještě jakžtakž koupit. Teď si jen tak běžný člověk byt již nekoupí. Bydlím v Praze a cena bytů je již oproti dřívějšku neskutečně vysoká. Problém ale je, že i cena pronájmů je zde již pěkně vysoká a byty k pronájmu skoro nejsou.
|
| jentakj | 147688 |
|
25.1.2018 15:52:49
Aha - já taky, jsem na to povaha, ale zas ne tak, že zničím někoho dalšího.
Ale třeba hned jak jsem mohla ven, jsem na pojistkách změnila osobu obmyšlenou a vypracovala jsem doma takový manuál - co se platí, kdy, do kdy, co zařídit a tak - kdyby se mi něco stalo. Předtím mě vůbec nenapadlo, že by se něco mohlo a že by si nemuseli vědět rady - tak aby to nemuseli řešit ve stresu a něco neuteklo. |
| Ráchel, 3 děti | 76748 |
|
|
25.1.2018 15:45:16
jo tak to jo. to já mám taky vymyšlený všechny možný katastrofický scénáře, já se tím uklidňuju
![]() |
| jentakj | 147688 |
|
25.1.2018 15:34:08
Ráchel - to ne, ona spíš vyvstala možnost, že se to může potento a že bych to nemusela přežít. Ale naplánovaný to měla hezky vč. toho, co s klukama, aby neotravovali. Manžel mi pak říkal, že ho to vyšoklo, protože to vypadá, jako že už přemýšlela o různých situacích.
|
Lidový rok - DubenPraha 4
Ukliďme svět, ukliďme Česko - jaro 2018Praha 4
Malí fotografové: Tajemný portrétOlomouc
Haló JácíčkuKladno
Konstelace - seminářPraha 8 Další akce nalezte zde
Velikonoční kynutý koláč ala volské oko
Perníkový beránek Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.