Kromě zastánců se k Hejného metodě vyjadřuje i početný zástup kritiků.
| byvala radka | 154149 |
|
25.1.2018 13:07:34
takže babka jim dala byt a oni ji za odměnu šoupnou do LDNky - no pěkný
|
| jentakj | 147688 |
|
25.1.2018 13:05:59
Tak navrhovala jsem oslovit tetku - aby zas vypomohla, třeba na měsíc. A to máma nechce, že prý má jedinou sestru a nechce si kazit vztahy. Našla jsem místo v té dočasné péči - odlehčovací. už jsme se tam i byli podívat - teda já a manžel. není to nic levného, ale péče skvělá - tak na ten měsíc by to šlo a říkali mi, že se stačí domluvit s našima a dají nám volné termíny, ještě mají i v létě. A to ne - to taky nechtějí.
Máma vloni nadávala, že nemůže s babi ven, že nic babi neujde, měla jsem domluvený vozík, ten nejlehčí, na procházky a aby ho zvládli dát třeba do auta - to máma pořád chtěla a jak měla odsouhlasit datum a hodinu, kdy by vozík přijeli předat, tak couvla. když to te´d všechno čtu, tak vlastně mi z toho vychází jedno - takže na to kašlu a nebudu se angažovat. Díky všem za reakce. |
| jentakj | 147688 |
|
25.1.2018 13:01:14
U nás obec byty nemá - jsou tu komerční subjekty - ale nevím, na jakou dobu je pak pronájem - myslím, že by to bylo schůdné. Ale třeba tady najdeš byt 3+1 komplet po rekonstrukci za 10-15 tis dle lokality, ale od nich je byt za stejnou cenu, ale prakticky vybydlený. V jednom jsem byla a celkem mě ten stav šokoval. Ale malí pronajímatelé upřednostňují dlouhodobé pronájmy - to je jasný.
|
| sevenofnine | 26164 |
|
|
25.1.2018 13:00:03
Já neříkám, ža Ty máš něco řešit, spíš nabízím pohled z jiné strany. Z toho co jsi napsala mám pocit, že mamka toho má dost, prostě se už nechce starat, ať už je unavená, nebo nemocná nebo něco jiného, proto nechce změny v bytě, nechce nic svého, prostě chce aby se staral někdo jiný. Proto jsem navrhovala třeba lázně, odpočinou si, někdo se o ně postará, nic nemusí řešit. Ty děláš věci dobře, pomáháš, navrhuješ, ale oni asi nemají sílu do něčeho jít. Prostě hledají únik aby se někdo staral za ně.
|
| byvala radka | 154149 |
|
25.1.2018 12:58:39
u nás obec dává normální komerční pronájem obvyklý v místě a navíc jen na dobu určitou
|
| jentakj | 147688 |
|
25.1.2018 12:50:36
A co já bych dělala? No nevím - bytu by se mi zbavit nechtělo, řešit pronájem někde na tři měsíce je opruz. ze svého dnešního pohledu vidím jako nejlepší řešení ten byt bratránka - není to daleko a prakticky nic to nestojí a v mezičase reorganizace a modernizace stávajícího bytu - tak jako tak je prostě pro lidi s handicapem zdravotním nevhodný.
tohle bych udělala. A nebo mohou tento byt prodat a koupit 3+1 - aby se napořád vyřešilo spaní každýho extra - ale zas nesmějí chtít stejnou lokalitu - to by neuplatili - musí jít prostě jinam - myslím v rámci města. |
| jentakj | 147688 |
|
25.1.2018 12:47:14
No - já tam spíš vidím to, že se jeden musí ve správný čas rozhodovat správně - babi věnovala barák prakticky tetce a následně svůj byt našim - nenechala si žádný vrátka. je fakt, že jak si ustala, tak si klidně může lehnout.
probrali jsme to doma - myslím já s manželem a našimi dětmi. Dcera si ještě pamatuje dobře,jak se naši chovali ke mně a mým dětem, že rozhodně nám nic neulehčili a když mohli si kopnout, tak to udělali. Takže strčit babi někomu, ať se stará a my si budeme hrát na tu spořádanou rodinu, to fakt ne. naši i k nám změnili postoj, teda ke mně - pomáhám jim dost, ale tohle ne. Jak říkám - chtějí ji dát pryč, jejich volba,já jim u toho ale asistovat a tleskat nebudu. A ani je hladit po hlavě a konejšit, že je to OK. |
| jentakj | 147688 |
|
25.1.2018 12:35:50
Moniko - já jsem se na to mamky přímo zeptala - takže až jednou na tom budeš jako babi, tak co - chceš říct, že ti nevadí představa dožití v posteli v nějakém ústavu? Pravda - pod zklidňujícími léky - zřejmě. Prej ne - prej bude hezký jen tak ležet a nic nedělat a když se o ni budou starat.
Na to jsem jen řekla, že je dobře, že to vím. Koukni, babi není ležák, funguje, má sice výpadky, ale myslí jí to, ale teda ne tak, aby se v tomto věku mohla sama o sebe postarat. A je pravda, že v tom stavu, co je,je díky našim - být v ústavu, tak už tu dávno není. |
| sevenofnine | 26164 |
|
|
25.1.2018 12:35:44
No pokud se rodiče chtějí zbavit babičky a Ty s tím nesouhlasíš tak si ji vem k sobě, nebo ať si ji vezme bratr, když bydlí v jejím bytě. Oni jsou dospělí a svéprávní, je to jejich život, Ty s nimi nebydlíš. Mám trošku pocit, že zlehčuješ co je to starat se o seniora, v tvém podání je to procházka s písní na rtech. Rodiče mohou být i unavení, nervozni, sami mají své choroby, prostě už nemusí zvládat a co šlo x let tak najednou nejde a vize změny v bytě je děsí tak si našli něco, co za ně všechno vyřeší - stěhování. Spousta lidí reaguje podobně, místo aby věci řešili tak utečou a mají pocit, že pak to bude lepší. Jasně, že není, pokud neutíkáš od psychopata tak to věci jen zhorší, ale člověk se prostě občas zasní ...
co kdyby si vzal Pištu Hufnagla, změnil práci, odjel na Hawai, přestěhoval se atd. A k tomu nechtějí být odpovědní za případný neúspěch nepromyšlené akce takže přijde druhá část ve formě, co bys dělala Ty, poraď mi . Hele nepotřebují si rodiče jen odpočinout? Vypadnout ze stereotypu? Co nějaké lázně? |
| Monika | 123907 |
|
25.1.2018 12:29:33
No jo, je to těžké. Zkus maminku navést na představu, jak jednou vidí svoje stáří - jestli očekává, že se o ni se sourozenci budete starat nebo si vezmete její byt pro své děti a ji dáte do ústavu... Ale na druhé straně chápu i její pocity, tj. ji to zatěžuje, i když z vnějšku by se zdálo, že to zátěž není. Mně by se to možná taky zdálo na tvém místě, ale fakt netuším, jak bych to brala na místě tvé maminky - ono možná nejde o to, že děsně potřebují dělat něco, co s babičkou nejde, ale o ten pocit, že by mohli, kdyby chtěli a nemůžou ...
Fakt je, že v naší širší rodině, pokud šly staří lidé do ústavu, tak umřeli fakt dost rychle (do 2-3 měsíců) - na druhou stranu šli tam už ve špatném stavu, kdy nechodili a nemohli zůstat už vůbec sami doma ani třeba pár hodin, tj. možná by o mnoho déle nežili ani doma. |
Lidový rok - DubenPraha 4
Ukliďme svět, ukliďme Česko - jaro 2018Praha 4
Malí fotografové: Tajemný portrétOlomouc
Haló JácíčkuKladno
Konstelace - seminářPraha 8 Další akce nalezte zde
Velikonoční kynutý koláč ala volské oko
Perníkový beránek Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.