Diagnostika potravinových alergií bývá často tvrdým oříškem.
Diagnostika potravinových alergií bývá často tvrdým oříškem. K velkým alergenům patří oříšky, ty burské obzvláště. Laboratorní testy nejsou vždy spolehlivé. V současnosti se za zlatý standard pro stanovení definitivní diagnózy alergie na arašídy považuje potravinový provokační test, který je však časově náročný a hrozí při něm těžké alergické reakce. Vědci se proto snaží přijít s testy, které budou více vypovídající a přitom bezpečné.
Australští vědci se při výzkumu přesnějších metod diagnostiky alergie na arašídy zaměřili na povrchové částice, které jsou pro arašídy specifické. Zjistili, že takovou částicí je tzv. Arah2, který je hlavní alergen u 90 až 100 % pacientů. Taková specifikace by mohla přinést snížení množství potravinových tolerančních testů téměř o dvě třetiny. Zkrátila by se čekací doba na vyšetření. Mezi pacienty bez potravinového tolerančního testu by klesl počet falešně diagnostikovaných pacientů.
Test by mohl odhalit alergii u rizikových pacientů (zejména dětí s rodinnou historií potravinových alergií), kteří doposud arašídy nekonzumovali.
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.