7.1.2011 15:10:20 zerat
Re: Proč vánočka při pečení klesne?
Já těsto na vánočku nechávám chystat v pekárně. Po upletení vánočky ji nechávám 40-50 minut kynout buď v troubě nastavené na rozmrazovací funkci přikrytou utěrkou, aby neosychala a nebo u topení. Pak už ji jen pomašluju vejcem s kapkou rumu a posypu mandlovými lupínky a dám do trouby, kterou nepředehřívám, ale pustím pravý horkovzduch a nastavím troubu na 150°C. Potom troubu různě reguluju lehce ubírám, lehce přidávám dle toho, jak to s vánočkou vypadá. Vánočky vypadá vždycky luxusně a krásně naběhne.
A POZOR - opravdu se nesmí otevírat trouba ani na trošičku dokud není vánočka zhora aspoň trošku nazlátlá - aspoň takhle mě to učila babička, že jinak kynuté těsto spadne.
Odpovědět