9.7.2017 14:30:16 Filip T.
Re: Jídlo do extrémních podmínek
Jasně, jakejkoli tuk. Sádlo, olej, máslo, vypečenej špek... Je to to nejjednodušší těsto, do mouky hodíš špetku soli, naleješ lžíci tuku a přidáváš vodu, dokud nemáš nelepivý těsto, případně dosypeš trochu mouky atd. (množství je odokativní, tohle je řekněme těsta plná velká miska nebo pořádnej talíř, tortill o průměru malýho talířku je pak asi 30? A jsou kupodivu docela sytý. Tvarovat se daj v ruce, ukrojíš malej kousek a vytahuješ ho pořád od středu k okrajům, ideálně jeden vytahuje a druhej peče. Těsto musíš mít přikrytý, aby po povrchu nevosychalo, nebo ho pravidelně přeject mokrou rukou. Pečeš po obou stranách naprudko, jak se dělaj bubliny, otočíš, resp. sundáš. Výborná příloha (místo knedlíků, rejže, těstovin...), někdo si je do ešusu s omáčkou natrhá, někdo přikusuje.
Ale pokud si je povezete, tak nemá smysl vozit mouku. Tahám z hlavy svý zkušenosti z minulýho století, že se daj vlastně dneska koupit, mě nenapadlo.
Jo a kaše z kukuřičný mouky - pokud tam budou nějaký maliny, je to snídaně ideál. Potřebuje jen poměrně málo vody, akorát sypat a vařit pomalu, aby se nedělaly hrudky, to je trochu vopruz. Nemusí se sladit, uděláš kaši s malinama půl na půl a je to - my to tak dělali na východním Slovensku, nasbírat ešus malin ve třech bylo na deset minut.
Odpovědět