29.9.2013 2:57:28 Chiwule
Re: Bezmléčná dieta a vaření pro rodinu
Ještě tu nezaznělo ovesné mléko a kukuřičné (Zajíc nebo v DM tekuté). Ovesné jsem používala jako náhradu kravského tam, kde je potřeba dosáhnout "lepivého" efektu - tj. pečení buchet, koláčů a dalších, puding apod., kukuřičné pro normální vaření, je nejvíc chuťově neutrální.
Pohahkové od Zajíce nebrat, je v něm kasein, což nám vadilo. Rýžové nemůžete? To je taky vhodné na "lepivá" jídla při vaření v kuchyni.
Pečivo si dělám sama, domácí chleba je jednoduchý a skoro bezpracný, můžeš si ze začátku kupovat i hotové směsy v Lidlu, tam žádné mléko není. Dokonce dělám i klasický drožďový, bez kvásku, páč moje rodinka mírně nakyslou kváskovou chuť chleba nemá ráda. Na Fejsu existuje skupina Pečem pecen, najdi si je, objevíš řadu úžasných receptů a to i pro začátečníky ;-)
Jak už tu zaznělo, vařím normálně, jen tam, kde je třeba něco mléčného, vyměním za nemléčnou variantu - máslo za margarín (na pečivo, dá se zvyknout - jasně máslo to není ale dá se), olej na vaření, klasické české sádlo super (na řízky ;-) ) , do pečení tuk Stella (jako Hera). Smetanu na vaření jsem nahradila ovesnou nebo rýžovou smetanou (mají občas v Kaufu nebo ve Sparu, pak ve zdravé výživě běžně).
Domácí šunka výborná věc, alespoň je z masa a bez éček a dalších "výborných" dochucovadel.
Pomazánky luštěninové (na vyzkoušení kup ve zdravé výživě, mají jako malé paštičky různé příchutě, jen hlídat aby byly bez soji - tj nebrat bezlepkové :-D ) Takový hummus na několik příchutí miluju do teď.
S náhradou vajec moc neporadím, nás se to naštěstí netýkalo, ale pozor u vajec na kuřecí maso, to je stejné jako mléko a hovězí maso - raději vynechat, než se dítko stabilizuje (bude bez krve ve stolici) a pak pomalu zavádět a hlídat.
Držím palce!
Odpovědět