Čtvrtý díl seriálu o atopickém ekzému je věnován prevenci atopie v těhotenství a v dětství.
Atopie patří mezi multifaktoriální choroby - na jejím vzniku se tedy podílí více genů a spolupůsobí zde také zevní prostředí (dědí se pouze dispozice pro chorobu). Vyčíslit riziko stejného postižení pro další členy rodiny není jednoduché a vychází z dlouhodobých statistických a empirických ukazatelů. Uvádí se, že pokud má jeden z rodičů alergii, je pravděpodobnost onemocnění dítěte zhruba 50%, o něco vyšší je při onemocnění matky; pokud mají alergii oba rodiče, je pravděpodobnost výskytu alergie u dítěte přibližně 80%.
Jinými slovy: genově dané dispozice pro atopii změnit nelze, alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice (atopie) a vlivy zevního prostředí při vývoji a růstu dítěte. Snaha je proto pokusit se co nejvíce předejít rozvoji atopie u svých dětí, nebo ho alespoň co nejvíce omezit. Rizikovými kojenci jsou pak hlavně ti, jejichž oba rodiče jsou alergici, nebo jeden z rodičů (obzvláště pak matka) a některý ze starších sourozenců, nebo i jeden rodič či sourozenec jsou alergici.
V předchozím díle jsme si řekli, že k rozvoji atopie dochází u geneticky predisponovaných jedinců již v těhotenství a období raného dětství. Odborníci se však rozcházejí v názorech na dodržování preventivní HA diety těhotnými a kojícími matkami. Jednoznačně však převažuje názor, že případná HA dieta valného smyslu nemá - dieta totiž znemožňuje nastolit toleranci organismu dítěte vůči vyloučeným potravinám, s nimiž se organismus dítěte v životě dříve či později stejně setká. Vyloučit by těhotná matka tedy měla pouze ty potraviny, na něž sama reaguje alergicky.
Lze jen doporučit:
Zásadní doporučení ohledně stravy těhotné maminky proto zní: pestrost stravy a nepřehánět množství jakékoli potraviny.
Nejlepším řešením v prevenci alergie se ukazuje být zlatá střední cesta - dítě ani přehnaně nechránit před vnějšími vlivy, ani je jim nadměrně nevystavovat. Strava těhotné a kojící atopické matky nechť je tedy (v případě, že během kojení dítě reaguje neatopicky) pestrá a nikoli jednostranná - "jíst od všeho něco", nepřehánět množství určité potraviny - zvláště pak ne mléka a mléčných výrobků, vajec, ořechů, ryb, výrobků z bílé mouky - vyjmenované potraviny by atopická těhotná či kojící žena měla konzumovat "s citem", nepřehánět to s nimi, jak se to v našich končinách bohužel často děje (což souvisí s tím, že uvedené potraviny patří mezi zdejší časté alergeny), tučně napsaná věta se však týká nejen stravy, ale celkově životního stylu - sterilní podmínky jsou z hlediska prevence alergie špatně, stejně jako "život ve špíně". Jiným případem je pochopitelně dodržování diety, příp.dalších "HA" opatření kojící - ať už atopickou či neatopickou - matkou, pokud dítě atopicky reaguje. Alergenní potravinu je pak potřeba z jídelníčku kojící matky vyloučit, ale o tom bude podrobně referovat další díl seriálu.
V čem opět panuje shoda názorů - pokud dítě prospívá, tak by maminka rizikového dítěte měla plně kojit nejméně 6 měsíců, dle WHO je kojení doporučováno pokud možno až do 2 roku věku , při nedostatku mléka se doporučuje náhrada vhodným umělým mlékem (pro prevenci alergie na BKM slouží HA formule, pakliže již nastal projev atopie - ať už ekzém či jiný projev - pak je třeba volit úplné hydrolyzáty, např.Nutrilon allergy care, popř. až na aminokyseliny naštěpený Neocate či Alfamino, v případě m.j. obzvláště silné alergie na kravské mléko).
Pokud dítě reaguje atopicky během kojení, je potřeba nalézt alergenní potravinu a nastolit vhodný dietní režim bez této potraviny (popř.potravin), stejně jako v případě, pokud má dítě atopické projevy až po ukončení kojení - o HA dietě malého alergika, příp.kojící matky malého alergika bude následující, tj.5.díl. Každopádně, u rizikových dětí příkrmy zavádíme velice opatrně, vždy 3 - 7 dní se konzumuje jeden druh potravy (např.brokolice) se sledováním případné reakce. Když není žádná, přidáme další druh potravy (např.brambory), zkoumáme případnou reakci, a tak pořád dál. Dříve se tradovalo, že rizikové dítě do roka života by nemělo ochutnat žádný lepek, BKM a vejce až po roce až 2 letech života atd. Nové studie však ukazují, že kvůli nastolení tolerance vůči potravinovým alergenům u dětí je vhodné začít dříve - s lepkem již v 4-6. měsíci věku, stejně tak vejce a BKM lze otestovat již kolem 6. měsíce věku.
Vzhledem k tomu, že atopické projevy u malých dětí souvisí často s reakcí na bílkoviny kravského mléka (BKM), jeden z dalších článků tohoto seriálu bude věnován vápníku a náhradě mléčných výrobků ve stravě.
Obiloviny…rýže, kukuřice, pohanka, jáhly, oves
Zelenina…brambory, cuketa, špenát, pastinák, fenykl, dýně, baklažán, brokolice, růžičková kapusta, květák, patizon, kedluben, okurka, čínské zelí
Ovoce…jablka, hrušky, broskve, meruňky, meloun, vodní meloun, třešně, švestky, borůvky, hroznové víno
Maso…krůtí, telecí, králičí , jehněčí
Sladidla…hroznový cukr, jablečná, hrušková, hroznová šťáva, rýžový sirup
Obiloviny…především obiloviny s lepkem, přičemž lepek klasické pšenice (Triticum aestivum) je považován za nejagresivnější
Vejce…zejména vaječný bílek či výrobky z vajec
Zelenina…chřest, celer, petržel, mrkev, kapusta, žampióny, hrášek, paprika, křen, ředkvička, rajčata, kyselé zelí
Ovoce…citrusové plody, exotické ovoce jahody, angrešt, rybíz, maliny, ostružiny
Ořechy…vlašské, mandle, pistácie, kešu, lískové, burské
Ryby a mořské plody…včetně sladkovodních, mořské plody
Sója….sója: včetně sójového mléka
Maso….uzeniny, vepřové maso, hovězí maso (může vadit při alergii na BKM), pozor- při alergii na vejce může alergizovat i kuřecí maso
Sladidla...klasický cukr, med, sladkosti
Koření…vanilkový lusk, skořice, muškátový oříšek, kari, bobkový list, paprika, pepř, atd., směsi koření
(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.
Publikační systém WebToDate.